Изложба „Книжовното наследство в библиотеката на Българската екзархия в Истанбул“ беше открита днес в Българската академия на науките. Експозицията представя дейността на Централна библиотека на БАН в периода септември 2024-септември 2025 година по ННП „Развитие и утвърждаване на българистиката в чужбина“.

Изложбата откри директорът на Централна библиотека на БАН д-р Силвия Найденова, която отбеляза, че благодарение на споразумение между библиотеката и Българската екзархия в Истанбул е  изработен опис на книгите в екзархийската библиотека. Забележителна и богата е колекцията от книги, с която разполага Българската екзархия в Истанбул, каза д-р Силвия Найденова и допълни, че най-старата книга, която са открили изследователите, е от 1858 г.

20240920_110131

Каталогизацията на  сбирката от книги и дигитализацията на църковния архив в Българската екзархия ще бъде в помощ на съвременните и бъдещите специалисти, които ще имат необходимите условия и отправна точка, за да извършват пълноценно своите изследвания. За първи път библиотечната сбирка е цялостно обработена и подредена.  На 15 постера са представени най-ценните издания в колекцията. По този начин на широката общественост се представя част от писменото ни културно наследство, съхранено в чужбина.

По време на откриването на изложбата беше прочетен поздравителен адрес от министъра на културата Найден Тодоров. На събитието присъстваха председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, зам.-председателят чл.-кор Евдокия Пашева, научният секретар доц. Елка Трайкова, както и представители на Българската екзархия в Истанбул, на българската общност в града.

Наши спонсори са:
Български трактори на добри цени при изключително качество

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *