07.10.2024 – Управлението на дивата природа е решаващо за опазването на местообитанията

От 24 до 27 септември във Вашарошнамени, Източна Унгария, се проведе годишната неформална среща на ръководителите на ловните администрации на държавите членки на Европейския съюз. Фокусът на събитието бе насочен върху професионалното, устойчивото и ефективното управление на дивата природа и добрите ловните практики.

Срещата бе открита от Петер Замбо – държавен секретар по въпросите на горите и земите в Министерството на земеделието на Унгария. Той подчерта, че управлението на дивата природа в държавите членки на ЕС е световно признато със своите изключителни постижения, до голяма степен благодарение на устойчивия подход, със силен акцент върху образованието и научните изследвания и високите професионални управленски стандарти.

Специално приветствие към участниците в срещата от името на Унгарското председателство на Съвета на ЕС и правителството на страната бе отправено от д-р Золтан Ковач – генерален секретар за международна комуникация, говорител по външната политика на Кабинета на министър-председателя на Република Унгария и комисар за председателството на страната. 

Събитието, организирано в рамките на Унгарското председателство на Съвета на ЕС, събра в града на река Тиса близо 60 участници – представители на унгарското правителство, ръководители на ловните администрации в ЕС, представители на Европейската комисия, неправителствени организации и други заинтересовани страни. Те обсъдиха актуални теми, свързани с управлението на природните ресурси, дивата природа, функциониране на националната база данни на всяка от страните, участващи в срещата, в съответствие с целите на европейската политика в опазване и поддържане на дивата природа, които да демонстрират устойчивост в контекста на предизвикателствата от промените в климата.

България бе представена от д-р инж. Мирослав Маринов – заместник-министър на земеделието и храните, и Николета Динева – главен експерт в отдел „Ловно стопанство“ в Изпълнителната агенция по горите. Зам.-министърът инж. Маринов проведе разговори с д-р Йоханес Шима – директор на Дирекция „Опазване и развитие на горите и дивата природа“ към Федералното министерство на земеделието, горското стопанство, управление на регионите и водите на Австрия, с д-р Имре Шуба – от Ловната камара на Словакия, с инж. Марин Жижка – директор на Секция „Ловно стопанство, опазване на дивеча и пчеларство“ в Министерството на земеделието на Чехия, с д-р Сай Грифин –  представител на Европейската федерация за лов и опазване на дивеча (FACE), както и с представители на Международния съвет за опазване на дивеча и дивата природа (CIC).

Заключението, около което се обединиха всички присъстващи на събитието, бе, че опазването на дивечовото разнообразие и местообитанията му е основна мисия на специалистите и на всички нас, ако искаме да ги има и в бъдеще.

 

 


Наши спонсори са:
Български трактори на добри цени при изключително качество

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *