На 25.03.2024 г. в град Велико Търново се проведе кръгла маса на тема „Качество на образованието по социална работа в професионално направление 3.4. Социални дейности. Визия за ефективна подготовка на социалния работник във висшите училища“. Събитието беше организирано от Националната агенция за оценяване и акредитация, с домакин Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“.

В кръглата маса взеха участие над 40 представители на висшите училища в България, сред които Пловдивски университет, Русенски университет, Софийски университет, Технически университет – Варна, Технически университет – Габрово, Медицински университет – Плевен, Шуменски университет, Тракийски университет, Югозападен университет. Участие в кръглата маса взеха също и представители на комисията по образование и наука в Народното събрание, Министерството на образованието и науката, Министерството на труда и социалната политика, както и на дирекция „Социални дейности и здравеопазване“ в община Велико Търново.

vtu-pic1

Събитието бе открито от ректора на Великотърновския университет проф. д-р Димитър Димитров. Встъпителни слова произнесоха и председателя на Националната агенция за оценяване и акредитация проф. д-р Елиза Стефанова, доц. д-р Силвия Цветанска, член на Акредитационния съвет на НАОА.

vtu-pic2

Към участниците в събитието беше отправен и поздравителен адрес от името на министъра на труда и социалната политика Иванка Шалапатова. Доц. д-р Медиха Хамза, представител на Комисията по образованието и науката към Народното събрание, както и проф. д-р Мирослав Неделчев, главен експерт в дирекция „Висше образование“ на Министерството на образованието и науката, също приветстваха участниците в кръглата маса.

vtu-pic3

По време на кръглата маса бяха представени и обсъдени резултатите от Обобщаващия доклад за професионално направление 3.4. Социални дейности. Последваха дискусии по темите за подготовка на висшите училища за акредитация на професионално направление 3.4. Социални дейности в контекста на актуалните промени в акредитационните процедури на НАОА, както и за визията за ефективна подготовка на социалния работник във висшите училища. Събитието завърши с Обсъждане и приемане на заключителен документ от форума, насочен към заинтересовани страни /Народното събрание, Министерството на труда и социалната политика, Министерството на образованието и науката, и др./ – за стимулиране на промени за подобряване качеството на подготовката на социални работници в системата на висшето образование и повишаване престижа на професията „социален работник“. Дискусиите бяха водени от проф. Стефанова, проф. Цветанска и проф. дпн Сийка Чавдарова – Костова, председател на Постоянната комисия по педагогически науки и социални дейности към НАОА.

vtu-pic4

(Снимки: НАОА)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *