На 28.01.2015 г. в зала „Роял 2″ на „София Хотел Балкан” (Шератон) г-н Колин Тюк, Директор на Европейския регистър по осигуряване на качеството на висшето образование (EQAR), изнесе лекция-беседа на тема: Ревизия на Европейските стандарти и насоки за качество („ESG”) – основни положения и новости в уредбата. Гости на лекцията бяха над 50 представители на висши училища от цялата страна, Министерството на образованието и науката и Българската академия на науките. След лекцията г-н Тюк се срещна и с представители на българските медии.

Европейският регистър по осигуряване на качеството на висшето образование (EQAR) поддържа публична база данни с агенции за оценяване и акредитация на висшето образование от цяла Европа. За включване в регистъра организациите трябва да отговарят на общоевропейски критерии за качество.

Целта на организацията е да представи незвисима информация за европейските агенции и да подпомогне процеса на уеднаквяване на стандартите за висше образование. Това ще позволи дипломите на завършилите студенти да се признават автоматично във всяка европейска страна, а освен това ще улесни схемите за мобилност.

В момента регистърът включва 37 агенции от 18 страни.

Колин Тюк работи в организацията от 2007 г., като започва кариерата си като мениджър. Преди това той се занимава с темата за оценяване на качеството на висшето образование като част от комитета на Европейския студентски съюз за участие в Болонския процес.

Интервюто с г-н Колин Тюк е публикувано в пълен текст във вестник Аз Буки, бр. 7, февруари 2015 г. – http://www.azbuki.bg.

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *