НАОА взе участие в Международна конференция за висшето образование 2024 в Прищина, Косово

novina-kosovo-1

На 24 септември 2024 г. в град Прищина, Косово, се проведе Международна конференция за висшето образование 2024, организирана от Акредитационната агенция на Косово (KAA). Основна тема на конференцията беше “Постигане на усъвършенстване: Съгласуване на политиките за осигуряване на качеството с институционални стратегии и ангажираността на заинтересованите страни”. На конференцията присъстваха над 150 представители от Косово и партньорски държави, сред които Финландия, Чехия, Словения, Босна и Херцеговина, Северна Македония, България и др.

novina-kosovo-2

По време на събитията от конференцията институционални лидери, експерти, академици, изследователи и практици в областта на висшето образование, заедно със студенти и работодатели, обсъдиха най-новите тенденции, предизвикателства и практики в стратегическото управление на качеството във висшите учебни заведения.

novina-kosovo-3

Конференцията бе открита от Блерта Дибрани, модератор на събитието, след което последваха слова и презентации от Абрери Нагавци, министър на образованието, науката, технологиите и иновациите на Косово, Ясна Дуракович, федерален министър на образованието и науката, Босна и Херцеговина, Ардиан Гола, президент на Комисията по образование, наука, технологии, иновации, култура и спорт на Косово, и Александра Живкович, представител на Европейския регистър за осигуряване на качеството (EQAR).

novina-kosovo-4.png

Снимки: KAA

Проф. Елиза Стефанова, председател на НАОА, взе участие в първата панелна дискусия, озаглавена „Международни гледни точки за осигуряване на качество: практики, предизвикателства и иновации“. В дискусията също така участваха Рони Хайнтце, зам.-директор по международно развитие на Агенцията за осигуряване на качеството чрез акредитация на учебни програми, Германия, (AQAS), Даниела Томич, директор на Агенцията за наука и висше образование, Хърватия (ASHE), Тереза Крепелова, представител на отдела за осигуряване и оценка на качеството към Национално бюро за акредитация на висшето образование, Чехия, и Расим Зуфери, директор на Агенцията за качество във висшето образование, Република Северна Македония. Модератор на дискусията беше Гезим Тосуни, член на Държавния съвет по качеството на Косово.

Бяха проведени още две панелни дискусии на теми съответно „Ролята на акредитацията в конкурентоспособността на висшите училища“ и „Ролята на заинтересованите страни в управленските структури на висшите училища“.

 novina-kosovo-5

Снимка: НАОА

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *