Периоди за подаване на уведомления по смисъла на чл. 80, ал. 3 от ЗВО и провеждане на обучение на чужд език

  1. НАОА ще разглежда уведомления за разкриване на нови специалности по реда на чл. 80, ал. 3 от ЗВО до момента на подаване на заявлението за откриването на процедурата за програмна акредитация по график на съответното професионално направление, поради което висшето училище следва да подава подобни уведомления преди посочения момент.
  2. НАОА няма да разглежда уведомления за разкриване на нови специалности по реда на чл. 80, ал. 3 от ЗВО докато тече процедурата за програмна акредитация на съответното професионално направление. Ако в посочения период дадено висше училище желае да разкрие нови специалности, то следва да ги заяви и да представи информация за тях с доклада-самооценка.
  3. След приключването на процедурата за акредитация на съответното професионално направление и ако същото е оценено с оценка не по-малко от 8,00, висшите училища могат да подават уведомления за разкриване на нови специалности по реда на чл. 80, ал. 3 от ЗВО, при което НАОА ще ги разглежда до момента посочен в т. 1) по-горе.
  4. Висше училище, което желае да провежда обучение на чужд език по специалност от професионално направление или от регулирана професия, която е, или ще бъде акредитирана на български език, следва да я заяви и да представи информация за нея с доклада-самооценка в рамките на процедурата за програмна акредитация, включително и относно учебен план, квалификационна характеристика на чуждия език, както и относно профила и квалификацията на съответния преподавателски състав.
  5. Извън периода на извършването на програмната акредитация, висшето училище може да провежда обучение на чужд език по специалност от акредитирано професионално направление или от акредитирана регулирана професия, която е била оценена на български език, като за целта обучението на чужд език бъде заявено през Регистъра на висшите училища на НАЦИД и бъдат приложени посочените в т. 4 документи. Обучение по специалността на чужд език може да започне след служебна проверка и сравняване на документацията ѝ с тази на вече акредитираната специалност на български език и потвърждение в НАЦИД от страна на НАОА.
  6. Обучение по специалности на чужд език, които не са акредитирани на български език, както и по докторски програми се провежда след получаване на съответната акредитация.
  7. Висшите училища, които в момента на приемане на настоящото решение са в открита процедура за програмната акредитация на ПН/специалност от регулираните професии и желаят да провеждат обучение и на чужд език по включена за оценяване в рамките на акредитационната процедура специалност, могат да заявят това, като представят съответната документация (учебен план, квалификационна характеристика, профил и квалификация на преподавателския състав), най-късно в срок до приемане на доклада на експертната група от съответната ПК.

Решение на Акредитационния съвет на НАОА, прието с Протокол №14/12.09.2024 г.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *