Арбен Мименов, кмет на Сатовча: Общината с решение за бърза реакция при пожари и фокусиране върху проблема с водоснабдяването

В интервю за Радио Благоевград кметът на община Сатовча Арбен Мименов коментира тежката ситуация в страната с екстремно високите температури, причина за много пожари, и дългия период без валежи, който наложи воден режим в много населени места и постави остро въпроса с водоснабдяването.

Кметът напомня, че Общината сформира първия в страната доброволен отряд. Сега решението за закупуване на дронове отново е насочено към осигуряване на превенция и за бързо реагиране при бедствени ситуации.

Двата дрона, които са с обсег 24 км. и възможност за заснемане на територията, ще служат за предотвратяване разрастването на пожари и ще помагат при потушаването им.

Където се появи пушек в населените места кметовете съобщават, хората също наблюдават, но понякога окото лъже и няма точна представа къде е точно пожарът, обяснява д-р Арбен Мименов. Губи се време за локализиране на мястото и вземане на решение откъде да започнат действията. „С дрона ще се позиционира ясно огнището, по кои пътища е най-добре да се мине, къде е най-близкият водоизточник. Така смятаме, че много по-навреме ще реагираме“, добавя кметът на Сатовча.

До една седмица дроновете ще бъдат ситуирани в северния и в южния край на общината, обучават се и хората, които ще работят с тях.

От години не се помни такава суша, язовирите са празни, чешмите пресъхват, обстановката е напрегната, казва кметът и благодари на хората в населените места с воден режим за търпението и разбирането.

След обсъждане на проблема със съветниците и кметове на населени места, приоритет на Общината става водоснабдяването. Кметът на Сатовча информира, че над 90% е подменена вътрешната водопроводна мрежа, изградени са резервоари за питейна вода и над 9 пречиствателни станции. Ще търсим начини за изграждане на депа за вода, микроязовири, които да се ползват при тежки режими, казва той.

Интервюто може да чуете ТУК.

/МБ/

Наши спонсори са:
Български трактори на добри цени при изключително качество

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *