“Столичната община планира актуализиране на туристическия данък, който не е променян от десет години.” Това съобщи Никола Барбутов, заместник-кмет на София по европейски политики, международна дейност и туризъм, и Антон Пенев, директор на Общинското предприятие (ОП) „Туризъм“.
Това е таксата, която се събира от гостите на града, обясни Барбутов. Тя е с различен размер в зависимост от различните категории звезди хотели. Туристическият бранш не е против увеличението на таксата. Те основно настояха това да се случи прозрачно и приходите да се инвестират в реклама, посочи също Барбутов.

Досега постъпленията не са използвани целево. 60 – 70% от парите са отивали в бюджета на Общинско предприятие “Туризъм”, включително за издръжката му. Останалите пари са отивали за други дейности – включително ремонти. Сега с уверение от страна на кмета Васил Терзиев парите, събрани от туристически данък, ще се използват по предназначение, за да може Общинското предприятие да разполага с необходимите средства за промотиране на дестинацията, подчерта заместник-кметът.

Директорът на ОП „Туризъм“ Антон Пенев заяви, че предстои ребрандиране на Visit Sofia. След като допълнителните приходи бъдат върнати като бюджет на Общинското предприятие, с тях ще се реализират различни програми за развиване на информационни центрове, туристическа инфраструктура и реклама на София като дестинация за провеждане на събития и конгреси. Браншът очаква тази промяна, тъй като дълги години Общинското предприятие е било недофинансирано и не са изпълнявани основните цели на Закона за туризма, където ясно е казано, че всички приходи от туристически данък трябва да се връщат в политиките за туризма, посочи още Пенев.

За петзвезден хотел данъкът от 1,2 лв. се предлага да се увеличи на 3 лв., което през 2025 г. се очаква да доведе до приход в размер на 1 728 203 лева. Броят на нощувките в петзвездни хотели през 2023 г. в София е бил 523 698, а приходите от данъка върху тях – 628,437 лева. Нощувките в четиризвездни хотели през миналата година са били 873 169 и те са осигурили приходи от туристически данък в размер на 873 169 лева. Данъчно задължените лица са хотелиерите, но данъкът се заплаща от туристите.

 

 

Наши спонсори са:
Български трактори на добри цени при изключително качество

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *