Проблемът има огромни екологични и икономически щети за града

“Проблемът с незаконните сметища в София е доста по голям и струва страшно много на софиянци.” Това заяви кметът Васил Терзиев, който показа едно от тях в район „Подуяне“ в деня, в който излезе втората част от разследването на Антикорупционния фонд по повод схема за изхвърлянето на едрогабаритни отпадъци. “Няма да се спрем пред нищо, за да намерим решение на този проблем” – заяви Терзиев. На място присъстваха и директорът на Столичния инспекторат инж. Николай Неделков и общинските съветници Борис Бонев, Бонка Василева, Бойко Димитров.

Васил Терзиев информира, че са установени 240 незаконни сметища, които са картографирани. По думите му “ефектът на проблема върху града има две измерения – екологичен и икономически. При екологичния проблем се замърсява почвата, затлачват се коритата на реките и при валежи има щети. Много отпадъци са в речни корита и това създава предпоставки за наводнения. И когато дойде поредният порой и стане наводнение, има щети, има жертви, ще се чудим защо е станало. Това става заради такива безобразия, – посочи Терзиев. – Второто измерение е финансово. На това сметище има около 100 хил. куб. м боклук и само за него общината е загубила около 2 млн. лв.” – заяви още кметът. По думите на Терзиев това са средства, които не са влезли в общината или общинските дружества, а са потънали някъде в софийските карстови полета. Изключително тревожно е това, което виждаме. Ще изисква доста работа, за да се спре като практика и да почистим града от подобни сметища.

Проблемът с извозването на едрогабаритни и строителни отпадъци на нерегламентирани места се е трупал с години. По думите на кмета Терзиев “удобно са се затваряли очи и се е извъртала главата от подобни безобразия. Надявам се, че някои хора, които се опитват да задават трудни въпроси, да използват случая и да зададат въпроси на предишното ръководство на общината: „Защо не успяха да видят точно този проблем или, ако са успели да го видят, защо нищо не е направено и не е казано?“, заяви също Терзиев. “Надявам се трудните въпроси като този и за ръководството на Общинското дружество „Софинвест“, което има голямо отношение към това какво се случва със строителни отпадъци, също да бъдат зададени” – каза столичният кмет.

„Софинвест“ активно участват във всяка една подобна схема, заяви Борис Бонев и обясни, че се намираме в едно минно поле, което е минирало софийското поле. “Това, което ще направим, е да осъществим целия възможен законов контрол над Общинското дружество „Софинвест“, за да може то да участва в решаването на проблема, а не да бъде част от проблема.” По думите му “заедно с кмета и директора на Столичен инспекторат работим за това всички общински наредби за въвеждането на по-строги изисквания, правила за оползотворяване на отпадъците, за изхвърляне на едрогабаритен отпадък, строителен отпадък да бъдат осъвременени. По този начин, когото се извършват нарушения, на нарушителите да им е за последно” – заяви Бонев.

По отношение на проблема Борис Бонев заяви също, че „тук става въпрос за бизнес, за стотици милиони пропуснати ползи през годините за общината. Когато някой е готов да дава хиляди и милиони за подкупи, само и само да си запази бизнеса, сами разбирате – сблъсквали сме се не просто с корупционери, сблъсквали сме се с мафията. Този път съм сигурен, че мафията няма да победи.“

“Мерките, които общината ще вземе за решаването на проблема, са: първо засилване на контрола върху проблема, който до момента е бил „удобно замитан под килима“. Обсъждат се идеи, като една от тях е да се постави gps на камионите, които извозват строителен отпадък. Второ, предвижда се да започне работа по създаване на повече точки за извозване на земните маси и строителния отпадък. Да се мисли за процес на неговата преработка, за да се използва като ресурс” – посочи също Терзиев.

В отговор на въпрос за разследването на Антикорупционния фонд директорът на Столичния инспекторат заяви, че се надява Прокуратурата и МВР да обърнат внимание. Неделков ще предоставя цялата информация. “По отношение на дейността, за която се посочва във втората част на разследването на АКФ, са установени проблеми единствено в район “Панчарево”. В другите райони сме имали съмнения, но когато сме извършвали проверки, не са установени такива нередности” – информира още Неделков. 

 

Наши спонсори са:
Български трактори на добри цени при изключително качество

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *