Включете се в Националната информационна кампания за превенция на насилието и злоупотребата с деца

От ДАЗД ни информират, че предстои провеждане на Национална информационна кампания за превенция на насилието и злоупотребата с деца. Кампанията цели гарантиране правото на закрила от насилие на всички деца и особено на деца във висок риск от уязвимост, както и да се мобилизира общността и се стигне до промяна в обществените нагласи.

Провеждането на кампанията е в изпълнение на мярка 1.1. на Оперативна цел 1 „Създаване на безопасна, устойчива и развиваща семейна среда и предоставяне на специализирана помощ и подкрепа на родителите, законните представители, на полагащите грижи лица“ към Стратегическа цел I „Гарантиране на ефективна защита от насилие и вредно влияние върху децата в средата на живот“ от Плана за действие за изпълнение на Националната програма за превенция на насилието и злоупотребата с деца (2023 – 2026 г.)

Националната кампания ще бъде под мотото „Бъди смел, бъди добър!“ и официално ще бъде открита с пресконференция на 17 септември 2024 г.

Предвидените дейности в кампанията, които да се реализират в партньорство с общините са:

  1. Детски конкурс за есе и фотография/колаж на тема срещу насилието на тема „Светът е по-добро място без насилие“. Конкурсът ще бъде обявен непосредствено сред стартирането на Националната кампания на 19 септември. Повече информация за регламента на Националния конкурс ще Ви бъде предоставена допълнително. Очаква се, от страна на общините съдействие да се разпространи информацията за конкурса сред по-широк кръг детска аудитория. Най-добрите творби ще бъдат отпечатани в книжка, която ще бъде разпространена по различни канали за комуникация.
  2. Спортни активности на открито. Примерната дата, която е избрана е 30 септември. Предвижда се, чрез активно съдействие на общините и привличане от тяхна страна и на спортните клубове и организации, осъществяващи дейност на територията на общината, по едно и също време за всички общини да се организират спортни събития – например крос на открито с участие на различни възрастови категории деца, организиране на баскетболен мач, футболен мач и др. по преценка на всяка община. От страна на Държавната агенция за закрила на детето ще бъдат подсигурени специални обозначителни знаци за участващите деца и поощрителни символични награди.
  3. Засаждане на дърво във всяка една община с послание на децата срещу насилието. Примерната дата, която е избрана е 23 октомври. От страна на Държавната агенция за закрила на детето ще бъдат осигурени табели с конкретно послание срещу насилието, които ще бъдат индивидуализирани за всяка една община. От страна на общините, ако бъде заявено желание за участие, се очаква те да определят мястото, където ще се засади дървото, а също така да посочат дали има някакви ограничения или специфика за вида дървесна растителност, характерни за ареала. Чрез партньорство на други държавни организации от страна на Държавната агенция за закрила на детето ще бъдат подсигурени фиданките за засаждане.
  4. Осветяване на знакови сгради в общините под наслов за борбата срещу насилието. За събитието е избрана датата 20 ноември, когато се навършват 35 години от приемането на основополагащия международен акт за правата на детето – Конвенцията на ООН за правата на детето. В случай, че общината изразява желание да се включи в това събитие, следва да посочи и локацията за това, а именно знакова сграда в общината, която носи определена символика.

Към настоящия момент са в процес на създаване видеопослания от известни личности към деца за насилието, за неговите вредни последици, за добротата, както и се работи по създаването на различни други подходящи информационни материали. От ДАЗД отново ще разчитат на общините за популяризирането им, след финализирането. Предвижда се и организирането на онлайн информационни дни за обсъждане на дискусионни въпроси, за трудностите и предизвикателствата в работата по случаи на насилие, агресия и злоупотреба с деца, с които се сблъскват професионалистите работещи с деца, провеждане на междуинституционална работна среща по проблемите на агресията между деца и над деца.

Лице за контакт от страна на Държавната агенция за закрила на детето е г-жа Камелия Николова – главен секретар, телефони за връзка: 02/933 90 34, e-mail: [email protected]. Тя е ръководител на работната група „Превенция на насилието и злоупотребата с деца“ към Националния съвет за закрила на детето и отговаря за организацията на работата на групата и координацията за изпълнението на заложените мерки и дейности в Плана за действие.

При желание за участие, заявеното желание, с посочване на дейностите, към които общината проявява интерес и готовност за включване, трябва да бъде изпатено по ССЕВ или на официалната електронна страница на Агенцията – [email protected] в срок до 05.09.2024 г. 

/МЯ/

Наши спонсори са:
Български трактори на добри цени при изключително качество

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *