13.09.2024 г.

В съответствие с чл. 26, ал. 4 от Закона за управление на средствата от Европейските фондове при споделено управление (ЗУСЕФСУ), процедурата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ предвижда проектите на Условията за кандидатстване, Условията за изпълнение и приложенията към тях преди внасянето им за утвърждаване да преминат етап на обществено обсъждане.

Документите за прием на проекти по процедура чрез подбор на проекти BG14MFPR001-2.002 „Продуктивни инвестиции и иновации в аквакултурите“, вид дейност „Продуктивни инвестиции и иновации в аквакултурите” по Програма за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 (ПМДРА) бяха публикувани за публични консултации в периода 11-18 юни 2024 г. В хода на общественото обсъждане бяха получени коментари от заинтересованите страни, които са обобщени в таблица за отразяване на становищата, включваща позицията на Управляващият орган (УО) на ПМДРА по всеки един от тях.

След проведеното обществено обсъждане, в процеса на подготовка на документите за прием по горепосочената процедура възникна необходимост от прецизиране и ревизиране на част от документите за кандидатстване. Направени са и редакции в условията за кандидатстване, условията за изпълнение и в общите условия, които дават възможност кандидатите да провеждат избор на изпълнител на дейностите по проекта чрез три оферти преди подаване на формуляра за кандидатстване. Отделно от това, с цел максимално да улесни и подпомогне достъпа до финансиране на по-малки инвестиции при производството на аквакултури, УО на ПМДРА въведе възможност кандидатите да могат да кандидатстват с проектни предложения за закупуване единствено на нови машини, оборудване и съоръжения на стойност до 100 хил. лв. безвъзмездна финансова помощ при опростени условия.

С оглед на извършените съществени промени в документите за прием на проекти по процедура чрез подбор на проекти BG14MFPR001-2.002 „Продуктивни инвестиции и иновации в аквакултурите“ и в съответствие с политиката на УО на ПМДРА за прозрачност на процеса по изготвяне на документите, и максимално участие на заинтересованите страни, процедурата се обявява за повторно обществено обсъждане.

Крайният срок за получаване на писмени коментари е 18.09.2024 г., включително.

Постъпилите в хода на повторното обществено обсъждане коментари от заинтересованите страни ще бъдат взети под внимание от УО на ПМДРА при изготвяне на окончателния вариант на Условията за кандидатстване, Условията за изпълнение и приложенията към тях.

Процедурата е обявена в ИСУН – https://eumis2020.government.bg/bg/s/Procedure/InfoPublicDiscussion/d9cc82c1-06d0-4f0e-b9c5-871ec84ced2f

Наши спонсори са:
Български трактори на добри цени при изключително качество

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *