Дискусия на тема „Описание и оценка на глобалния пейзаж на транснационалното образование (TNE)“, проведена съвместно между НАОА и QAA, със съдействието на Британския съвет

 

На 19 септември 2024 в Огледалната зала на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ се проведе дискусия на тема „Описание и оценка на глобалния пейзаж на транснационалното образование (TNE)“. Дискусията бе организирана във връзка с продължаващото сътрудничество между Националната агенция за оценяване и акредитация на Република България (НАОА), и Агенцията за осигуряване на качеството във висшето образование на Обединеното Кралство на Великобритания и Северна Ирландия (QAA).В събитието също така се включиха представители на румънската агенция за оценяване на качеството във висшето образование (ARACIS). Дискусията беше организирана със съдействието на Британския съвет.

Събитието беше открито от председателя на НАОА, проф. Елиза Стефанова. Последва презентация на тема „Ползи от транснационалното образование за държавите-домакини: ролята на TNE в разширяването на достъпа до висше образование, международното висше образование и развитието“, представена от д-р Джанет Илиева, основател и директор на „Education Insight“, организация специализирана в изследване и консултации в сферата на международното висше образование.

novina-britanski-savet-1

Снимка: Британски съвет

Едуардо Рамос, директор на Международни и професионални услуги на QAA, и Шанън Стаъурс, мениджър на международните отношения на QAA, представиха перспективата на Обединеното кралство, и в частност на сектора по висше образование, по темите на дискусията. Тяхната презентация беше озаглавена „Ефективни практики в международните партньорства“.

novina-britanski-savet-2

Снимка: Британски съвет

Кристина Гитулика, генерален директор на ARACIS и вицепрезидент на Европейската асоциация за осигуряване на качеството във висшето образование (ENQA), също взе отношение по темите, като представи перспектива и практики за трансгранично образование и партньорства от северната ни съседка.

Последва дискусия с гостите на събитието, сред които бяха представители на ректорските ръководства и отдели по международно сътрудничество на редица български университети, представители на Британския съвет от България и Румъния, както и служители на акредитационните агенции на двете държави.

Можете да откриете презентациите от събитието на следната връзка:
https://cloud.neaa.government.bg/index.php/s/q2a34Wwk95HPSkK

От името на екипа НАОА бихме искали сърдечно да благодарим на колегите от QAA, ARACIS и Британския съвет за съвместната работа по организиране и провеждане на събитието, както и на всички гости, които се включиха в дискусиите по безспорно важните и актуални теми!

novina-britanski-savet-3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *