Емануил Манолов, кмет на Павликени: Да се молиш за вода през 2024 г. – катастрофално е положението в общината

Кметът на Павликени коментира за Bulgaria ON AIR наложения в над 50 на сто от населените места в общината воден режим и нуждата от доставяне на бутилирана вода.

„Ситуацията е най-сериозна в трите села, в които на 20 август обявихме бедствено положение. Във всички останали села положението е много затруднено – пресъхващи водоизточници и загуби във водопреносните мрежи. Доставихме водата вчера, благодаря на държавните институции. За останалите села доставяме закупена от общината вода. Кметовете имат грижата да разпределят количеството. Искането ни е да са предвидени по 2 литра на ден на човек“, казва кметът на Павликени инж. Емануил Манолов в “България сутрин”. 

Разчетите показват, че количеството вода в трите население места трябва да стигне за 35 дни.

Инж. Манолов призна, че за пръв път изпадат в чак толкова тежка ситуация с водата и се надяват горещият и сух период да приключи скоро. Той информира, че се изследват стари изоставени водоизточници, има и одобрени проекти за подмяна на водопреносната мрежа в района.

“В село Караисен в последните 2-3 години сме сменили 2/3 от мрежата – 21 километра висока плътност тръби“, обяснява кметът. Там има проблемът с дебита на шахтовите кладенци и Общината разчита на “Напоителни системи” да отпуснат допълнителни количества вода в язовир “Александър Стамболийски”, които инфилтрират вода и директно помагат на част от павликенските села, уточнява инж. Манолов.

“Молим се на Министерството на околната среда и водите да отчетат факта, че положението е катастрофално и може да се прескочат някои срокове, за да имат нашите граждани вода поне през ден и през няколко часа. Държавата трябва да предприеме сериозни мерки и да отдели пари. Сумата ще надхвърли 200 млн. лв.”, споделя кметът на Павликени.

Интервюто може да видите ТУК.

/МБ/

Наши спонсори са:
Български трактори на добри цени при изключително качество

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *