20.08.2024 – От 18-ти август влезе в сила Регламентът на ЕС за възстановяване на природата

От 18 август 2024 г. влезе в сила Регламент (ЕС) 2024/1991 за възстановяване на природата на Европейския парламент и на Съвета. Законодателното предложение е в изпълнение на ключов елемент от Европейския зелен пакт (ЕЗП) и Стратегията за биологичното разнообразие за 2030 г., с които е поет ангажимент Европейският съюз да даде пример в глобален план за обръщане на процеса на загуба на биоразнообразие и възстановяване на природата. С приетия Регламент се цели изпълнението на ЕЗП, според който всички действия и политики на ЕС следва да са насочени към постигане на устойчив и справедлив преход за постигане на целите на ЕС за климата и биоразнообразието за 2030 г. и 2050 г., и да подпомогне държавите членки да подобрят и възстановят увредените екосистеми до добро екологично състояние, включително екосистемите, богати на въглерод. Законодателното предложение се основава на синергиите между климата и природата. С настоящия регламент се установява рамка, чрез която държавите членки въвеждат ефективни мерки на най-малко 20 % от сухоземните и най-малко 20 % от морските пространства, а до 2050 г. на всички екосистеми, които се нуждаят от възстановяване.

В регламента се определят конкретни цели и задължения за възстановяване на природата във всяка от екосистемите – от сухоземните до морските, сладководните и градските екосистеми.

Определените индикатори за горските екосистеми са: лежаща мъртва дървесина, стояща мъртва дървесина, дял на горите с разновъзрастова структура, горска свързаност общ индекс на птиците в горите, съдържание на органичен въглерод, дял на горите, в които преобладават местните дървесни видове и разнообразие на дървесните видове, за които трябва да се постигне нарастваща тенденция до 2030 г. и на всеки шест години. Държавите-членки следва да изготвят Националните си планове за възстановяване, които определят мерките за възстановяване на екосистемите. 

Инициативата за „Засаждане на три милиарда допълнителни дървета“ също е включена в Регламента.

Изпълнението на Регламентът би трябвало да смекчи измененията в климата и последиците от природните бедствия и да помогне на ЕС да изпълни международните си ангажименти в областта на околната среда и възстановяването на европейската природа.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *