Публикувано на 11-09-2024 г.

Под мотото „Комбинирай и се движи“ от 16 до 22 септември за поредна година отбелязваме Европейската седмица на мобилността (ЕСМ), а кулминацията на кампанията е популярният Ден без автомобили – 22 септември.

Темата на кампанията през настоящата 2024 година е “Споделено пространство за всички”. Споделеното обществено пространство носи много ползи за обществото. Място, където хората, транспортните средства и дейностите имат свое собствено пространство, е място с повече социална справедливост, по-голяма пътна безопасност, по-малко шум и замърсяване на въздуха и по-добро качество на живот.

ЕСМ ни приканва да решим заедно как да споделяме общественото пространство и да се уверим, че всеки може да се движи безопасно и удобно в приятна среда, особено пешеходците и велосипедистите.

Всеки град може да се включи в инициативата като онлайн регистрира – http://registration.mobilityweek.eu/login.php?lang=bg и организира дейности по поне един от следните три критерия:

1. Организиране на седмица с дейности, отчитащи темата тази година „Споделено пространство за всички“: събития и  игри на открито, беседи и др.

2. Изпълнение на поне една нова постоянна мярка за осигуряване на разумното придвижване и споделяне на пространството в града: по-широки тротоари, нови ленти за велосипеди или автобуси, нова схема за намаляване на трафика и др.

3. Организиране на Ден без автомобили за предпочитане на 22 септември: необходимо е да се затворят едно или няколко пространства, запазени за пешеходци, велосипедисти и обществен транспорт за най-малко един цял ден (от 1 час преди до 1 час след официалното работно време).

Крайният срок за регистрациите е 13 септември 2024 г. 

 

Полезни материали:

Наши спонсори са:
Български трактори на добри цени при изключително качество

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *