(12.08.2024)

Министърът на културата и посланикът на Република Аржентина в Република България препотвърдиха традиционно отличните двустранни отношения, които двете държави имат. Повече от 90 години Аржентина е ключов партньор на България – тя е и първата държава в региона на Латинска Америка и Карибите, с която нашата страна установява дипломатически отношения на 8 юли 1931 г.

 Двамата обсъдиха развитието на приятелските отношения между България и Аржентина, като изразиха единодушие да продължат активното сътрудничество за по-нататъшното ползотворно развитие на партньорството, особено в областта на музиката, танца, театъра и съвременното изкуство. От двете страни беше изразена готовност за осъществяване на общи проекти, които да разширят сътрудничеството и да създават предпоставки за нови и интересни партньорства. В тази връзка посланикът на Република Аржентина подчерта, че традиционен приоритет на страната му са културните връзки и културния обмен с Европейския съюз и неговите държави членки.

 Една от обсъжданите теми беше и българската общност в Аржентина, която има свои културни дружества в региона около Буенос Айрес, Чако, Чубут и другаде, където има потомци на някога преселили се  наши сънародници. Българските културни дружества организират изложби на занаятчийски произведения, народни облекла, книги; прожекции на видеофилми; издаване на диплянки и др. Редовно празнуват националните празници и представят българската култура на срещи на организациите на имигрантите. Особено важен празник за българските културни дружества е Денят на имигранта, отбелязван всяка година през септември. В гр. Буенос Айрес се изнасят културни програми, в които участват талантливи аржентински граждани с български корени, направили успешна кариера на музиканти – инструменталисти и вокалисти.

От своя страна Н.Пр. Алехандро Сотнер Мейер благодари за  антарктическото сътрудничество. Засиленото двустранно сътрудничество се дължи и на факта, че  седалището на Секретариата на Договора за Антарктика се намира в гр. Буенос Айрес. На 8 юни 2023 г. приключи успешно 45-то Консултативно съвещание по Договора за Антарктика в Хелзинки, по време на което продължи успешното сътрудничество между двете страни. През м. февруари 2022 г. бе подновен Договорът за антарктическо сътрудничество с Българския антарктически институт.

 Министърът на културата Найден Тодоров и Н. Пр. Алехандро Сотнер Мейер са убедени, че културата е мост между хората и допринася за взаимното опознаване и сближаване.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *