(27.06 – 30.07 2024)

„Abstracta. В памет на Дора Валие”. Изложба – живопис на художника Атилио Таверна

Под патронажа на Президента на Република България г-н Румен Радев

27 юни – 17 юли 2024 г.

Галерия „Средец“, бул. „Александър Стамболийски“ № 17 – София

 

Италианският културен институт в София и галерия „Средец“ на Министерството на културата на Република България представят изложбата „Abstracta. В памет на Дора Валие” на художника Атилио Таверна. Експозицията се организира от Италианския културен институт със съдействието на Министерството на културата на Република България и се осъществява под патронажа на Президента на Република България г-н Румен Радев.

Събитието е посветено на изкуствоведа от български произход и натурализирана французойка Дора Валие, от чиито теоретични идеи художникът черпи вдъхновение за своите художествени творби. Той сътворява съюз между изкуство, архитектура, наука и математика; художествена разработка, която преоткрива изобразителния език на абстракцията в светлината на приноса на квантовата физика. Почитта към дълбоките философски размишления на Дора Валие върху връзките между изкуството и науката, физиката и математиката се материализира в тази изложба, която е признание за нейното интелектуално и артистично съвършенство.

Атилио Таверна (1945) живее и работи в Басано дел Грапа (Виченца). Учи икономика в Ка Фоскари и живопис в Академията за изящни изкуства във Венеция. Основополагаща за пътя му е срещата в средата на 70-те години с професор Дино Формаджо, известен естет. С него той започва теоретични изследвания – първо в института в Падуа, а по-късно и в института в Реджо Емилия. След дълъг престой в Париж заминава за САЩ и през 1989 г. публикува теоретичното изследване „Проучване над хипотеза за форма“. Прави изложби в различни градове на Венето (Италия) и Германия и започва сътрудничество със значима американска корпорация, активна на американския пазар на съвременно изкуство.

Носител е на няколко международни научни награди. През 1998 г. печели конкурса за корица на списанието “Trends in Neurosciences” на Университета в Кеймбридж (Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия) и през 2004 г. – за корицата на сборника с доклади на Международния конгрес по математика и геометрия, провела се във Ванкувър. Негови текстове са публикувани в научното списание “Chaos and Complexity Letters” (“Nova Science Publishers”, Ню Йорк), в официалното списание за естетическа философия на университета в Квебек, в списанието на Катедра „Философия“ на Миланския държавен университет и на асоциацията “Mathesis” на Торинския университет. Води лекционни курсове в различни италиански и чуждестранни университети.

Неговият опит в естетиката позволява да бъде представена, по оригинален начин, връзката изкуство-наука, която вплита естествения характер на връзката изкуство-енергия. В работата на Таверна, през филтъра на изкуството, е възможно да се прозре това, което иначе би останало ограничено до знаците на физико-математическите уравнения. Настоящият изложбен проект се състои от осем маслени произведения върху платно, две произведения от плексиглас и десет рисунки.

Теодора (Дора) Увалиева (1921 – 1997)

Снимка: сп. “Култура”

 

Дора Валие е името, под което Дора Увалиева е популярна като изкуствовед и историк на изкуството. Родена е в София на 23 юли 1921 г. Дъщеря е на Христо Увалиев и е сестра на Петър Увалиев.

Изучава византийско изкуство и защитава дисертация в университета в Падуа. Пристигайки във Франция през 1950 г., тя среща Кристиан Зервос, благодарение на когото започва кариерата си на изкуствовед. През 1953 г. се присъединява към списанието „Каиѐ д-Ар“, наследявайки Жак Дюпен. По този начин се запознава с Жорж Брак, Пикасо и много от големите художници на 20 век.

В Париж изучава творчеството на Серж Поляков, Жак Вийон и по-специално – това на „Митничаря” Анри Русо, по което е призната за специалист. През 1963 г. Фламарион публикува важна монография за Анри Русо от Дора Валие. От тази дата нататък тя се дистанцира от Кристиан Зервос, но тясното сътрудничество с него продължава да оказва влияние на посоката ѝ на мислене: пост-абстрактната композиция, която защитава през цялата си кариера.

През 1967 г. публикува “L-Art Abstrait” за “Editions Pluriel”. Книгата проследява историята на абстракцията, нейната поява в живописта и скулптурата. Чрез Кандински, Мондриан и Малевич Дора Валие подчертава прецизността и значимостта на това движение, което надхвърля фигурацията.

Умира на 12 септември 1997 г. в Париж и е погребана в Пер Лашез.

Официалното откриване на „Abstracta. В памет на Дора Валие” е на 27 юни 2024 г., четвъртък, от 18.00 ч., в присъствието на посланика на Италианската република в България Н. Пр. г-жа Джузепина Дзара.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *