Проектът е в изпълнение на реформи, заложени в НПВУ за сериозни инвестиции

 

Страната има остра нужда от реформа във водния сектор и приемането на Закона за ВиК е крачка в тази посока. Реформата е залегнела и в Плана за възстановяване и устойчивост, като приемането на закона е условие за получаване на следващите плащания за инвестиции. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова на среща с представители на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). В разговорите участваха  заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Веселина Терзийска, изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева, Донка Михайлова, заместник-председател на УС на НСОРБ и кмет на Община Троян, Димитър Бръчков – кмет на Община Петрич, Мердин Байрям – кмет на Община Върбица, Атанас Стоянов – кмет на Община Сандански, представители на „Български ВиК Холдинг“ ЕАД и др.

Министър Коритарова напомни, че законопроектът е подлаган на обществено обсъждане вече четири пъти, като всеки път са вземани предвид конкретни бележки на заинтересованите страни. Съгласуван е и с Европейската комисия. „В момента не бихме могли да предприемем ново отлагане, защото от него зависят плащанията по НПВУ и всяко забавяне крие риск за реализиране на предвидените инвестиции. Най-важната цел на закона е да продължим реформата в сектор ВиК, да започнем реалните стъпки“, каза още тя.

Заместник-министър Веселина Терзийска също подчерта, че проектът се разработва в изпълнение на реформи, заложени в НПВУ за осигуряването на сериозни инвестиции. С тях ще бъде изградена ВиК инфраструктура в 10 агломерации.

„Реформата предвижда самостоятелност на сектора, който ще се регламентира и подреди. Законопроектът не разглежда плюсовете и минусите на всяка община отделно, а възможността за работа на територията на цялата държава, като се поставя принципът на солидарността и икономия от мащаба. Това е цялостна реформа, обхващаща всички 265 общини“, посочи Терзийска. И напомни, че държавата от години се върти по темата в „омагьосан кръг“, но сега има и риск от загуба на средства в регионите с проблеми с водата. Заместник-регионалният министър подчерта, че европейският принцип на консолидация на дружества, общини и държавата в осигуряването на ВиК услугите цели да оптимизира финансирането на сектора, гарантиране на качеството, както и сигурност за гражданите, защото в момента има населени места, чийто водни оператори са във фалит, а водоснабдяването е затруднено.

От МРРБ беше изразена готовност, ако НСОРБ предостави конкретни предложения за промени в законопроекта по реформи, по които общините имат критики, те да бъдат внимателно разгледани и обсъдени в рамките на обществените консултации.

Наши спонсори са:
Български трактори на добри цени при изключително качество

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *