Никола Барбутов, зам.-кмет на столицата: София трябва да привлича основно туристи за събития

Зам.-кметът на Столична община Никола Барбутов даде интервю за “Дневник” по темата за повишение на туристическия данък от догодина.

Той информира за проведените дискусии със заинтересованите страни и получената подкрепа за това решение. Барбутов заявява, че има пълното уверение и на кмета и на зам.-кмета по финансите, че всичките събрани приходи ще влизат в ОП “Туризъм”. Това ще бъде голяма промяна, защото досега в общинското предприятие са постъпвали само 60-70% от приходите, а останалите са отивали за тротоари или за други дейности.

Планира се от новия бюджет и от следващата година да има и фонд за подкрепа на градски събития и методика, по която Общината да застава зад големи конференции, концерти и други събития, които да бъдат подпомагани – логистично, организационно или финансово, обяснява зам.-кметът.

Той обяснява, че София може да развива почти всички видове туризъм, защото има условия за екстремен с планината, конгресен, балнеолечебен, градски, поклоннически.

Основният фокус на този етап пада върху конгресния и събитийният туризъм. И по-скоро в организирането на повече и по-качествени събития в София, които да водят хора, които след това да се завръщат със семейството си, защото дестинацията им е харесала, защото тук има какво да правят и сме успели да им разкажем историята на града ни докрай, казва зам.-кметът Никола Барбутов.

Интервюто може да прочетете ТУК.

/МБ/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *