НСОРБ настоява за съществени промени в правилата за допълнително финансово подпомагане от Министерството на културата

НСОРБ изпрати до министъра на културата коментари и бележки по публикуваните за обществено обсъждане проекти на програми и правила с условия, ред и критерии за финансиране на проекти на държавни и културни организации и структури с цел създаване и развитие на културни продукти:

  • Програма „Технологично обновление, технологично оборудване и насърчаване на четенето“

  • Програма „Медийна и информационна грамотност и грамотност в обществените библиотеки“

  • Програма „Читалища“

  • Програма „Нематериално културно наследство – за професионални ансамбли“

  • Правила за условията и реда за провеждане на конкурсни сесии за финансиране на проекти в областта на опазване на нематериалното културно наследство

Принципните бележки са свързани с механизма за финансиране на бенефициентите по 4-те програми, който предвижда кандидатстването, оценяването и одобряването на проектните предложения, както и преценката за резултатите от изпълнението им, да се осъществяват от Министерството на културата, а финансирането да става 100% авансово от общината на база одобрени от Министерство на културата проекти.

НСОРБ възразява и срещу възложения на кметовете на общини ангажимент да оформят отчетите на класираните бенефициенти и да ги изпращат, заедно с доклад, в Министерството на културата, без да имат каквото и да било отношение към избора на проекти, мониторинга по тяхното изпълнение и решенията за разходване на средства.

НСОРБ обръща внимание, че в правилата на програмите е предвидено, при неизпълнение на проектите и неприемане на отчета на бенефициента, средствата се връщат в държавния бюджет. В същото време не е ясно разписано кой извършва преценката за изпълнение на проектите и какъв е редът за връщане на изплатените на бенефициентите средства в държавния бюджет, при положение, че е 100%-вото авансово плащане се извършва от общините.

На практика правилата възлагат на кмета на община дейности и отговорности извън законово регламентирания ред, се казва в изпратеното становище.

Сдружението обръща внимание и на още един сериозен пропуск в публикуваните правила на национални програми, а именно, че по тях не е предвидено сключване на договор, на основание на който да бъдат предоставяни средствата, осъществяван контролът и извършвано отчитането. Проектът на договор за финансиране следва да бъде част от пакета документи за кандидатстване, напомня НСОРБ. Ако проектните предложения се подават от юридически лица, различни от общини, и се оценяват от Министерството на културата, финансирането би трябвало да става след сключване на договор с конкретното юридическо лице. Въз основа на клаузите на договора, бенефициентът отговаря за изпълнението и отчитането на проектните дейности. Няма основание задълженията на бенефициента да бъдат поемани от друго юридическо лице, което няма никакво отношение към цялото провеждане на процедурата, подчертава НСОРБ.

НСОРБ настоява към пакета с документи за кандидатстване да се изисква и Декларация за съгласие от общината, тъй като някои от допустимите за финансиране дейности предполагат извършване на намеси в общинска собственост.

По проект на Програма „Нематериално културно наследство – за професионални ансамбли“ за 2024 г. НСОРБ настоява да бъде премахнато ограничението към допустимите кандидати и техният обхват да бъде съобразен с фактическия правен статус на професионалните фолклорни ансамбли, „които поради спецификата на своя статут не могат да функционират изцяло на пазарен принцип и не получават държавна подкрепа“, както е записано в целите на програмата. В тази връзка НСОРБ настоява допустими за финансиране кандидати да могат да бъдат:

  • професионални фолклорни ансамбли, които са самостоятелни юридически лица;

  • общински културни институти, в чийто състав влизат професионални фолклорни ансамбли;

  • общини, в чиято щатна численост са назначени и изпълнители в професионални фолклорни ансамбли;

Сдружението дава и редица бележки по самите процедури, необходимостта от съгласуване на отделните елементи на програмата, изискванията за обвързване със стратегически документи и др.

Наши спонсори са:
Български трактори на добри цени при изключително качество

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *