07.10.2024 г.

Ръководителят на Управляващия орган на Програма „Околна среда“ 2021-2027 г. (ПОС 2021-2027 г.) утвърди документите по чл. 26, ал. 1 от Закона за управление на средствата от Европейските фондове за споделено управление по процедура чрез директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № BG16FFPR002-3.005 „Изпълнение на мeрки 46, 47, 48, 49 и мярка 74 (част I)  от  Националната рамка за приоритетни действия за НАТУРА 2000“ по Приоритет 3 „Биологично разнообразие“ на ПОС 2021-2027 г., включващи условия за кандидатстване и условия за изпълнение с приложенията към тях. Конкретни бенефициенти по процедурата са Държавните предприятия по чл. 163 от Закона за горите към Министерство на земеделието и храните, отговорни за стопанисването на държавните горски територии в страната.

Предоставяната безвъзмездна финансова помощ по процедурата е насочена към е подобряване на природозащитното състояние на горски типове природни местообитания чрез пилотни дейности за: демонстриране и въвеждане на лесовъдски практики и чрез проучвания и експериментиране на лесовъдски практики, както и подобряване на хранителната база за вида кафява мечка (Ursus arctos).

Общият размер на средствата, които могат да бъдат предоставени по процедурата чрез директно предоставяне на БФП, е до 42 188 000,00  лв. (четиридесет и два милиона сто осемдесет и осем хиляди лева). Финансирането за региона в преход (Югозападен регион за планиране) е ограничено до 6 000 000,00 лв. (шест милиона лева).

Максималният срок за изпълнение на проекта е 60 месеца. Срокът за изпълнение тече от датата, посочена в заповедта за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ.

Пълният комплект документи е публикуван на интернет страницата на програмата /секция „ПОС 2021-2027“ към Единния информационен портал за обща информация за изпълнението и управлението на средствата от ЕС – www.eufunds.bg и в Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕФСУ (ИСУН) – https://eumis2020.government.bg.

Крайният срок за подаване на проектни предложения съгласно условията за кандидатстване по процедурата е 07 януари 2025 г. чрез Информационната система за управление и наблюдение (ИСУН).

Кандидатите по процедурата могат да изискват разяснения по условията за кандидатстване по процедурата в срок до три седмици преди крайния срок за подаване на проектни предложения, като изпращат въпросите си чрез ИСУН.

Наши спонсори са:
Български трактори на добри цени при изключително качество

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *