Посещение на председателя на НАОА във Варненския свободен университет „ Черноризец Храбър“

24.04-1

На 24.04.2024 председателят на Националната агенция за оценяване и акредитация посети Варненския свободен университет „ Черноризец Храбър“ (ВСУ). По време на визитата проф. д-р Елиза Стефанова, чл.кор. проф. д.арх.н. арх. Атанас Ковачев – член на Постоянната комисия по технически науки в НАОА и ръководител на катедра “Архитектура и урбанистика” във ВСУ и доц. д-р Ива Монева – член на постоянната комисия за следакредитационно наблюдение и контрол към НАОА и заместник-декан на факултет “Социални, стопански и компютърни науки” в университета се срещнаха и разговаряха с проф. д.ик.н. Анна Недялкова – председател на Настоятелството на университета, доц. д-р Красимир Недялков – президент, ректора проф. д-р Петър Христов, зам.-ректора доц. Елеонора Танкова, зам.-ректора проф. д.ик.н. Димитър Канев, ректорското ръководство, доц. д-р Галина Милева – секретар “Акредитация и управление на качеството” на ВСУ.

24.04-2

По време на срещата проф. Стефанова сподели какви са вижданията ѝ относно подобряване на комуникацията между Агенцията и висшите училища при провеждането на акредитация, дигитализиране на подаването на документи за акредитационни процедури, опростяване и подобрение на ефективността на обмена на документи и други.

Акцент в представянето на идеите на председателя на НАОА също беше необходимостта от общ подход за справяне с предизвикателствата пред висшето образование у нас и полагането на съвместни усилия от всички институции, в това число НАОА и висшите училища. Професор Стефанова изрази убеждението си, че за повишаване качеството на висшето образование в България е важно и да бъдат споделяни добрите практики.

24.04-3

В тази връзка представителите на Варненския свободен университет по време на срещата представиха някои от важните за качеството на обучение Университета моменти. Доц. Танкова акцентира върху последователността и приемствеността на политиките по качество. Проф. Недялкова коментира, че в несигурна среда частните университети могат да са лаборатории за иновации „на свой риск и отговорност“. Ректорът проф. Христов изтъкна, че Варненският свободен университет изисква и създава условия за постоянен мониторинг, гарантиращ качеството на обучение. Проф. Канев представи предизвикателствата пред университета, сред които са несигурността и динамиката на средата, демографската криза, натовареността. Той коментира промяната в методиката за акредитация, като акцентира върху необходимостта критериалната система да отчита многообразието на университетите. Проф. Канев запозна проф. Стефанова с конкретните предложения на ВСУ “Черноризец Храбър” за усъвършенстване на образователната среда в България.

Проф. Стефанова изрази още веднъж виждането си, че е необходимо е да работят заедно и да търсят точка по точка решения на наболелите въпроси на висшето образование.

24.04-4

Снимки: ВСУ

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *