Уважаеми дами и господа,

За мен е чест и огромно удоволствие да ви поздравя по повод 1 октомври – денят, избран от ООН за Международен ден на възрастните хора.

Бих искала най-напред да ви уверя, че всички ние от Националния осигурителен институт виждаме във ваше лице хора, които трябва да бъдат включени активно в обществения живот на страната ни, както и в осъществяването на ценната приемственост между поколенията.  Ръководството на института не е далеч от вашите проблеми, напротив – наясно сме, защото нашите родители са част точно от вашето поколение. А и не трябва да забравяме, че животът тече твърде бързо и може би неусетно, както обикновено става, ние самите ще се озовем не в „третата възраст“, както обикновено се казва, аз предпочитам да го наричам „златния период на живота“.

За съжаление реалният поглед върху ситуацията в България през последните десетилетия налага горчивата констатация, че всички правителства на България са длъжници по отношение на възрастните хора и в социален, и в икономически аспект.

Бих искала да се обърна не само към възрастните хора, чийто Международен ден отбелязваме, но и към всички български граждани. Нека заедно положим усилия и да започнем въвеждането на европейските стандарти в отношението към възрастните хора, въпреки всички материални трудности, които ще продължим да изпитваме.

Част от тези стандарти е запазването на връзката със семейството и взаимопомощта с по-младите поколения в двете посоки – от възрастните към младите и обратното.

Вярвам, че неправителственият сектор ще отделя повече внимание на услугите за възрастни хора.

Вярвам, че работодателите не забравят своите най-опитни кадри и не се отказват от тях след пенсионирането им, защото те са най-добрите обучители за новите им служители.

Нека не забравяме, че ние и нашите деца сме следващите възрастни поколения и отношението към тях трябва да се възпитава сега.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

 

С уважение:

Весела Караиванова-Начева

Подуправител на НОИ

Наши спонсори са:
Български трактори на добри цени при изключително качество

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *