На 20 май 2024г. се проведе Ден на отворените врати по повод Световния ден на метрологията, 20 май. Събитието бе организирано от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, Български институт по метрология и от Съюза на метролозите в България към Федерацията на научно-техническите съюзи. През тази година честванията на Деня в световен мащаб преминават под мотото „Устойчивост“.

„Метрологията винаги е била изключително важно звено в икономиката на всяка държава. Тя играе съществена роля за промишленото производство и търговския обмен, и е в услуга на обществото за постигане на по-добро качество на живот“, каза в словото си при откриването на събитието заместник-министърът на икономиката и индустрията д-р Давид Сукалински. По негови думи мотото тази година „Ние измерваме днес за устойчиво утре“, намира своята приложимост към голям брой възможности за измерване, които са от решаващо значение за насърчаване на устойчивата глобална икономика и околна среда.

„Всички можем да се обединим около тезата, че няма устойчиво развитие без точни и прецизни метрологични измервания. Без метрология нямаме научен напредък няма напредък в глобалната икономика“. С тези думи председателят на ДАМТН инж. Симеонов се обърна към гостите на празника. „Успяхме да прекършим тенденцията на отлив на кадри от системата на ДАМТН поради недостатъчно и недостойно заплащане, като постигнахме увеличение на доходите в сферата на Метрологичния Надзор. Успяхме да усъвършенстваме и променим редица нормативни актове“, каза още инж. Симеонов.

Въпреки постигнатите резултати кадровия проблем в следствие на демографската катастрофа в България не е решен, отбеляза инж. Симеонов и призова да бъдат използвани всички възможности за популяризиране на тази изключително важна професия.

В събитието участваха представители на Българска служба за акредитация, Патентно ведомство, Българския институт за стандартизация и други.

***

Световният ден на метрологията – 20 май отбелязва годишнината от подписването на Конвенцията за метъра през 1875 г. Този договор формира основата на международната измервателна система, която от своя страна е в основата на научните открития и иновациите, промишленото производство и международната търговия, както и подобряването на качеството на живот и опазването на глобалната околна среда.

Наши спонсори са:
Български трактори на добри цени при изключително качество

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *