На 5 декември 2016 г. в Лисабон се проведе работен семинар за разпространяване на резултатите по международния проект EIQAS (http://www.eiqas.com/, ERASMUS+, 2014-2016 г.), в който НАОА участва заедно с акредитационни агенции, организации и висши училища от Полша, Португалия и Словения. Домакин на семинара беше португалската акредитационна агенция A3ES, http://www.a3es.pt/en.

EIQAS е двугодишен проект от типа “проучване и развитие”. Посветен е на новите Европейски стандарти и насоки (ESG-2015) в практиката за осигуряване на качеството на висшето образование на акредитационните агенции, членуващи в ENQA. Целта е подпомагане на процеса на внедряването на стандартите в страните от Европейското пространство на висшето образование (EHEA). Един от крайните продукти на проекта е издаването на книга до края на 2016 г. – „Ръководство за прилагане на европейските критерии за оценяване на системите за вътрешно осигуряване на качеството от висшите училища в Европа“. Отделно от това е подготвено и „Ръководство на студентите в европейските висши училища“.

Програмата на семинара обхвана две части.

В първата част бяха представени доклади на участници в консорциума на проекта. Изложиха се разработки на някои национални агенции върху внедряването на новите Европейски стандарти и насоки (ESG-2015). Беше представена, обсъдена и приета черновата на ръководството (до края на настоящата година предстои да се направи езикова редакция на текста на английски език и да се публикува книгата).

В нарочно удължение на срока на проекта през месец януари 2017 г. ще бъде довършена дейността за разпространение/умножаване на резултатите в останалите три страни, които съставляват консорциума (един работен ден беше планиран за работа в София на 9 януари; още 2 работни дни бяха планирани съответно за Любляна на 19 януари и Варшава на 27 януари 2017 година).

Семинарът беше председателстван от г-жа Изабела Квятковска от полската агенция РКА, http://www.pka.edu.pl/en/ (главен координатор на проект EIQAS). Участниците бяха повече от 40 експерти от Португалия и членовете на международния проект.

Във втората част на програмата бяха поканени 12-те национални координатора на партньорите в консорциума и бяха обсъдени финансови и организационни въпроси по финализирането на проекта.

DSC02276

Наши спонсори са:
Български трактори на добри цени при изключително качество

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *