Семинар на тема „Предизвикателства пред развитието на висшето образование в България“ в Икономическия университет – Варна

naoa-varna1

На 27.05.2024 г. в град Варна се проведе кръгла маса на тема „Предизвикателства пред развитието на висшето образование в България“. Събитието беше организирано от Националната агенция за оценяване и акредитация, с домакин Икономическия университет – Варна (ИУ-В). Семинарът беше проведен в хибриден формат, с възможност за дистанционно включване на участници.

pdf 16x16 Програма на семинара

naoa-varna2

В семинара участваха министърът на образованието и науката – проф. д-р Галин Цоков, ректорът на ИУ-В – проф. д-р Евгени Станимиров, председателят на НАОА – проф. д-р Елиза Стефанова, зам.-председателят на Агенцията – проф. д-р Мария Шнитер, доц. д-р Силвия Цветанска – член на Акредитационния съвет на НАОА, председателят на Съвета на ректорите на висшите училища в Република България – проф. д-р Миглена Темелкова, председателят на Комисията по образование и наука в 49-ото Народно събрание – Красимир Вълчев, доц. д-р инж. Медиха Мехмед-Хамза – член на Комисията по образованието и наука в НС, областният управител на Варна – проф. д-р Андрияна Андреева, ректори на висши училища в страната, представители на МОН, на образователни институции, синдикати, партньори от бизнеса.

naoa-varna3

Семинарът беше открит с встъпителни думи от проф. Цоков по видеоконферентна връзка и от ректора – проф. Станимиров. В последствие се проведоха три дискусионни модула с различни модератори на теми свързани с темата на семинара.

По време на Модул 1 проф. Стефанова, проф. Шнитер и доц. Цветанска представиха презентация на тема „Осигуряване на качеството във висшето образование: акредитация – регламентация, реализация, предизвикателства и перспективи“. Модератори на дискусията в Модул 2: „Предизвикателства пред развитието на висшето образование в България“ бяха г-н Красимир Вълчев и доц. д-р инж. Медиха Мехмед-Хамза. Проф. Темелкова беше модератор на Модул 3: „Визия за висшето образование в България“.

Можете да намерите презентацията от Модул 1 и пълен запис на семинара и дискусиите на следните връзки:

images 1 Презентация: „Осигуряване на качеството във висшето образование: акредитация – регламентация, реализация, предизвикателства и перспективи“

images 1 Конференция част 1

images 1 Конференция част 2

Според проф. Стефанова „Критериите за оценка качеството на висшето образование у нас са като европейските, но е нужно да се намалят индикаторите, на база на които се извършватоценяването и акредитацията. В момента индикаторите са 100 и това затруднява висшите училища.“ Проф. Стефанова допълни, че вече е направена в известна степен диференциация на университетите, например на академиите по изкуства и по спорт. „Тепърва обаче е нужно още прецизиране, за да отговарят индикаторите в по-голяма степен на спецификата на различните висши училища.“ – добави председателя на НАОА и подчерта, че е задължително да се изгради и единна електронна инфраструктура, която да облекчи още повече процеса на оценяване на университетите.

naoa-varna4

„Качеството на висшето образование е много комплексен феномен и досега никъде по света не е даден обективен отговор какво точно представлява.“ – заяви ректорът на ИУ-В, проф. Станимиров. Според него опитите за измерването на качеството изискват да се намери пресечната точка между обективните и необективните критерии, защото понякога вторите са от изключително значение, например свързаните с изкуствата. Проф. Станимиров допълни, че бъдещето наистина е в разработването на хибридни дисциплини между университетите – ИУ – Варна има такива както с български, така и с чуждестранни висши училища.

naoa-varna5

Проф. д-р Миглена Темелкова изтъкна, че най-важното е да се направи дигиталната система, предвидена в Закона за висшето образование, която ще позволява много по-лесното набавяне на документите, нужни на НАОА за акредитацията на университетите. Според нея е задължително да се съкратят сроковете на оценяването им, което сега продължава над една година. Като проблем проф. Темелкова посочи и това, че в страната има три вида висши училища, но законът дефинира само научноизследователските. Тя смята, че е нужно да се изработи нормативна уредба и за другите два вида – практико-приложни и образователни, а на тази база би следвало и критериите за акредитацията им да са различни. Съветът на ректорите на висшите училища има предложения, участва във всички работни групи по темата. През последната година се работи активно точно върху диференциранетона висшите училища. „Накрая нищо от това, което обсъждахме, не влезе в пленарна зала, а бе иницииран законопроектът за премахването на студентските такси.“ – коментира проф. Темелкова.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *