Форум „A Blueprint for a European degree“ с участие на председателя на НАОА

10.05.24-1

На 29.04.2024 г. в гр. Брюксел, Белгия, председателят на НАОА проф. Елиза Стефанова присъства на финалното събитие на 10 проекта по проект Еразъм+, на основата на които Европейската комисия е подготвила концепцията за Европейската диплома. Домакини на събитието бяха Европейската комисия и Свободния университет в Брюксел.

Основните теми на събитието бяха свързани с анонсирания на 27 март 2024 година пакет от документи на Европейската комисия: A blue print for a European Degree (https://education.ec.europa.eu/news/commission-presents-a-blueprint-for-a-european-degree).

10.05.24-2

В рамките на събитието основният доклад беше представен от Пиа Ахренкилде Хансен, генерален директор на Директората за образования, младежта, спорта и културата към Европейската комисия. В него се обоснова необходимостта от новата концепция на Европейската комисия и са изложени основните акценти в нея.

10.05.24-3

Участници в събитието бяха и представители на гореспоменатите десет проекта:s JEDI, FOCI, EDLab, SMARTT, UNITA, STYX, ED-FICHE, Leg Uni-GR, ETIKETA, ESEU. Представянията и изказванията на участниците в панелните сесии по време на събитието бяха базирани на резултатите от десетте проекта и могат да бъдат открити на сайтовете на всеки от тях.

10.05.24-4

След това бяха проведени поредица от дискусионни панели, модерирани от представители на Европейската комисия (ЕК), както следва:

  • Предизвикателства пред съвместните програми с обща диплома, директор за младежта, образованието и Еразъм+, ЕК.
  • Добавена стойност на Европейската диплома, Ванеса Дебияс-Сейнтон, ЕК
  • Предлаганите Европейски критерии, Ян-Майел Бидю, ЕК
  • Препоръки за бъдещето, Ванеса Дебияс-Сейнтон, ЕК
  • Правен статут на алиансите: добавена стойност, Мария Луиза Гарсия Мингес, ЕК
  • Правен статут на алиансите: пътят напред, Тина Делва, ЕК
  • Придвижване напред с държавите-членки и сектора на висшето образование, с модератор София Ериксон-Ватершот, ЕК

10.05.24-5

По време на събитието бяха обсъдени най-често срещаните предизвикателства във всички Европейски страни, като най-високо поставено сред тях е акредитирането на съвместните програми между Европейски университети, предлагащи обща Европейска диплома. Детайлно бяха представени предлаганите критерии, които да бъдат прилагани по отношение на тези съвместните програми, както и варианти за юридическо конституиране на алиансите.

10.05.24-6

По време на форума проф. Стефанова дискутира с колеги от Европейската комисия, Франция, Испания, Италия, Германия, Люксембург и други как в различните страни се прилага Европейският подход при акредитиране и как подхождат до момента при акредитирането на съвместни програми на Европейките алианси.

На базата на препоръките, представени по време на конференцията, и цялостната политика на Европейската комисия за развитие на висшето образование в Европа, следва да бъдат обсъдени конкретни промени в нормативните документи, отнасящи се до висшето образование у нас, в частност, в закона за висше образование и акредитацията на съвместни Европейски програми.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *