Ученици между 14 г. и 18 г. от различни старозагорски училища посетиха днес институцията на омбудсмана в рамките на обучението си за млади лидери на тема „Интегритет, развитие и успех чрез граждански активизъм“, което е част от проект на „Международен младежки център – мисли локално, действай глобално“.

12 март 2024 г.

Ученици между 14 г. и 18 г. от различни старозагорски училища посетиха днес  институцията на омбудсмана в рамките на обучението си за млади лидери на тема  „Интегритет, развитие и успех чрез граждански активизъм“, което е част от проект на „Международен младежки център – мисли локално, действай глобално“.

Заместник-омбудсманът Елена Чернева посрещна младежите и ги запозна с правомощията и дейността на институцията, като ги информира, че омбудсманът е конституционен независим орган, който насърчава и защитава правата и свободите на гражданите, избран по силата на Закона за омбудсмана от Народното събрание с 5-годишен мандат.

„Основните правомощия на омбудсмана преди всичко са да приема жалби и сигнали за нарушени права на гражданите – по този начин се формулира дневния ред на дейността на институцията. След постъпването на жалбите се извършват проверки до съответните органи и при необходимост се изпращат препоръки. Омбудсманът може и да се самосезира, при системни проблеми и да направи предложения за законодателни промени, които изпраща до председателя на НС“, каза заместник-омбудсманът.

Елена Чернева подчерта, че през м.г. гражданите са подали близо 15 500 жалби, като традиционно най-много хората са се жалвали за нарушени потребителски права – срещу банки, колектори, топлофикациите, електроразпределителните дружества, ВиК операторите и др.

Основен фокус на разговора бе работата на омбудсмана в защита на правата на потребителите във връзка с индексацията и увеличението на цените на мобилните услуги. В тази връзка учениците поискаха да узнаят как могат да защитят себе си и най-близките си хора от поредно увеличение на цените на мобилните услуги, а също и какви активности да предприемат в тази посока.

Заместник-омбудсманът подробно разказа за борбата на институцията срещу индексацията на месечните абонаментни такси като поясни, че е неравноправна по смисъла на Закона за защита на потребителите, защото не е уговорена индивидуално. Т.е. клиентите на мобилните оператори не могат да влияят върху съдържанието на договорите с мобилните оператори, дори срещат пречки да се запознаят със съдържанието им преди подписване.

Елена Чернева обърна внимание на факта, че за клаузата в договора за индексация дори не се изисква изрично съгласие на клиента, за разлика от клаузи като „влизане в сила на договор“, „съгласия за обработка на лични данни“, по които потребителят е имал възможност да ги договори.

Стана ясно още, че индексацията е предвидена като възможност и то единствено в посока повишение на цените и че на практика не се предвижда тяхното намаляване при дефлация, т.е. понижение на този индекс.

„Неравноправността на клаузата произтича от липсата на реципрочност за намаляване на цената на услугата“, информира експертът на омбудсмана Любомир Калинов.

Учениците се интересуваха защо при увеличение на цената хората не могат да се откажат от договора си с мобилен оператор, дори ако окончателно определената цена е значително по-висока в сравнение с цената, уговорена от родителите им при сключването на договора.

Заместник-омбудсманът ги похвали за тяхната креативност, като подчерта, че така потребителите нямат възможност да преценят икономическите последици от сключването на такъв договор.

„Клаузата за индексация не сочи по ясен начин размера на евентуалното увеличение, а само че се изменя със средногодишния индекс на потребителските цени за предходната година, обявен от НСИ. Няма как потребителят, дори и икономически експерт, да знае размера на евентуалното увеличение, защото не се знае какъв ще бъде средногодишния индекс на потребителските цени“, каза на свой ред Нина Бояджиева – директор на дирекцията, която защитава правата на потребителите на обществени услуги.

Дискусията се задълбочи, а младите лидери задаваха конкретни въпроси и питаха защо институциите, които общественият защитник сезира още от 2020 г., не са си свършили работата и защо се позволява на мобилните оператори да се облагодетелстват от неравноправни договорни условия чрез нелоялни търговски практики и способи за продажба. Решиха да подадат колективна жалба, с която да сезират омбудсмана срещу тази порочна практика и започнаха да обмислят свои действия на локално ниво, за да изразят недоволство срещу индексирането на цените.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *