(21.08.2024)

Европейската комисия кани държавни органи, академични и изследователски институции, компании, бизнес асоциации и организации, потребителски организации, граждани, екологични организации, неправителствени организации, профсъюзи и други заинтересовани страни да представят коментари за състоянието на закрилата и прилагането на правата върху интелектуална собственост (ПИС) в страни извън Европейския съюз.

Консултацията цели да идентифицира наличието на установени правни или системни проблеми и практически предизвикателства в тази област. Комисията призовава заинтересованите респонденти да предоставят максимално подробни и точни писмени коментари, придружени с конкретни примери за слабости и неефективност на административните механизми. Отправянето на конкретни предложения за адресиране на проблемите е желателно и ще донесе добавена стойност на приносите.

Резултатите от консултацията https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/IPR2024 ще подпомогнат съсредоточаването на ресурсите на ЕС върху конкретни проблемни области при прилагането на ПИС в световен мащаб. Те ще донесат директна полза на правоносителите като им позволят да разпознават по-добре потенциалните рискове от участие в бизнес дейности в идентифицираните чрез консултацията „приоритетни страни“ и да изградят бизнес стратегии за защита на своите права.

Желаещите да участват в консултацията трябва да изпратят коментарите си чрез онлайн системата EUSurvey https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/IPR202 4най-късно до 6 септември 2024 г. Системата предоставя възможност за анонимно публикуване на приноси

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *