Общините от област Ловеч обсъдиха предизвикателствата при въвеждане на новия модел за определяне на ТБО

На заседание на Областният съвет за развитие на област Ловеч представители на местните власти от региона обсъдиха цялостната промяна в системата за управление на отпадъците, формирането на такса “битови отпадъци”, както и необходимите нормативни промени на национално ниво.

Участие в дискусията взеха Донка Михайлова, заместник-председателят на УС и кмет на община Троян, Мадлена Бояджиева, член на УС и кмет на община Тетевен и Стефан Тихолов, председател на Общински съвет-Ловеч, кметът на община Ловеч Страцимир Петков, кметът на община Ябланица инж. Найден Найденов, кметът на община Априлци Тихомир Кукенски и заместникът му Красимир Колев, заместник-кметът на община Угърчин Мария Динова, представители на общинските екипи на Летница и Луковит.

С прилагането на Наредбата за определяне на такса битови отпадъци, приета с Постановление № 93 на Министерски съвет от 4 април 2024 г., трябва да се постигне оптимизиране на разходите на общините за събиране, транспортиране и третиране на отпадъците. Въвеждането на принципа „замърсителят плаща“ цели да се постигне намаляването на генерираните отпадъци от гражданите и бизнеса, да се насърчи рециклирането и компостирането.

Кметовете от Ловешка област бяха категорични, че въпреки интензивната работа на експертните общински екипи по новата наредба и направените анализите, балансът е изключително труден. Участниците в дискусията бяха единодушни, че липсва ясна методика, указания и препоръки от отговорните институции за част от фазите на процеса. Не е предвидено и финансиране на мерките, които са заложени. Според тях държавата е прехвърлила върху общините тежестта на реформата, без да е осигурила средства и да е гарантирала плавното преминаване към новите изисквания.

Срещата бе по инициатива на Областния управител на Ловеч – Дора Стоянова, а участие в дискусията взеха също членове от екипа на НСОРБ – Даниела Ушатова, ръководител екип, и Десислава Стойкова, юрисконсулт, както и представители на “Информационно обслужване” АД-клон Ловеч.

/ИИ/

  

Наши спонсори са:
Български трактори на добри цени при изключително качество

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *