Държавата задължи общините да продават повече безплатни карти, а средствата за тази мярка не са достатъчни, заяви столичният кмет Васил Терзиев

“Икономическата рамка на градския транспорт в София се преизпълнява. Резултатите, които постигаме, са по-добри от заложените, а това, което искахме да постигнем, се оказа реалистично и дори успяхме да го надскочим. С изключение на осигуряването на средства за покриване на преференциалните карти за гражданите. Столичната община е преизпълнила заложеното в бюджета, но остава доста голяма дупка, която държавата не компенсира. Очакваме държавата да си влезе в ролята и да задели повече средства, за да може общината да изпълни своето задължение.” Това каза кметът на София Васил Терзиев на брифинг заедно със зам.-кмета по транспорт Илиян Павлов.

Терзиев съобщи за постигнатия прогрес по отношение на транспортната рамката, за Програмата за 1 млрд. лв. за закупуване на нов подвижен състав, развитието на метрото, което се разширява с 10 нови метростанции и проектирането на нови. Подобряването на условията на труд със споразумението със синдикатите и решаването на дългогодишен проблем, за да бъде насърчено привличането на млади шофьори в транспорта.

Столичният кмет информира, че е изключително важно и позитивно за развитието на града повече хора да използват градския транспорт. Предизвикателство пред градския транспорт е компенсациите от държавата за картите, които се издават за децата под дванадесетгодишна възраст. Затова е важно държавата да компенсира общината, заяви Терзиев и посочи, че иначе ще сме в ситуация, когато изпълняваме добре целите си да бъдем наказани.  

“Нашата цел е градският транспорт да става все по-предпочитан от гражданите, а градът ни да е по-зелен. Затова е важно, когато едно задължение ни се вменява от държавата, тя да участва в покриването на задълженията по него” – каза също Васил Терзиев.

Кметът на София заяви, че активно работи с Министерството на финансите. Очаква новият министър, за да продължи диалога и се надява, че държавата ще чуе призивите на общините и ще намери дългосрочно решение, което е важно не  само за София, а за почти всички общини.

“Данните от продажби на превозни документи и нови пътници показват: 90 000 нови пътувания всеки ден, – съобщи зам.-кметът по транспорт Илиян Павлов. – Реализирани са и повече продажби на билети, което е с 2,7 млн. лв. повече спрямо заложеното в бюджета. Заложихме амбициозна икономическа рамка, но продължаваме да я преизпълняваме” – обобщи Павлов.
Илиян Павлов съобщи данни от приходите от контрол по паркирането: наложени са над 111 хил. фиша, в резултат на което са реализирани над 1 млн. лв. повече приходи спрямо миналата година.

“Държавата задължи общините да продават повече безплатни карти, а средствата за тази мярка не са достатъчни. Недостигът за Столичната община е равен на 28 млн. лв. към 30 септември, – съобщи зам.-кметът Павлов. – 52 126 са пътниците с преференциални карти, което е със 7% ръст. Затова призоваваме държавата да подкрепи общините в осигуряването на преференциални карти”.

Илиян Павлов съобщи и за тежка ситуация в „Столичен автотранспорт“, където 5 млн. лв. е помощта, оказана от Столична община за покриването на стари задължения. От новото ръководство очакваме да се сключат необходимите договори. Дадохме допълнителни средства, за да се покрият разходите от минали години, да се вдигне подвижния състав и да работи за привличането на нови водачи.

 

Наши спонсори са:
Български трактори на добри цени при изключително качество

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *