Нови тематични партньорства по Програмата на ЕС за градовете

Поканата за набиране на партньори в рамките на тематичните партньорства „Отговорни към водните ресурси градове“ и „Декарбонизация на сградите“ по Програмата на ЕС за градовете вече е отворена.

Програмата цели създаване на партньорства  между Комисията, организации от ЕС, национални правителства, местни органи и заинтересовани страни, например НПО, за разработване на планове за действие, насочени към законодателни промени,

Допустими кандидати по поканата партньорства са всички градове (включително градски райони и агломерации), региони, държави членки, държави партньори, национални асоциации на местните и регионални власти и други заинтересовани страни.

„Отговорни към водните ресурси градове“

Това партньорство ще се стреми да промени управлението на градските води, разглеждайки водите като ценен ресурс.

Партньорството изисква членове с опит, включително в прилагането на природосъобразни решения, земеползване и адаптиране към изменението на климата. Познаването на разпоредбите, политиките в областта, ангажираността на заинтересованите страни, концепциите за социална справедливост, ефективните комуникационни и иновативните стратегии за финансиране е от съществено значение. 

„Декарбонизация на сградите“

Партньорството ще се съсредоточи върху взаимодействието на интегрирани програми за саниране и местни планове за отопление и охлаждане, които насърчават социалните, икономическите и екологичните цели на градовете. Партньорството изисква членове с доказан опит в декарбонизация на сградите. Това може да включва експертен опит, свързан с изготвянето на политики, научните изследвания, финансирането на проекти или програми, както и активно участие в международни, европейски и национални мрежи или програми за саниране на сгради. 

Присъединяването към тези партньорства предлага уникална възможност за стимулиране на иновации, реформа на политиката и практически решения, които ще бъдат от полза както за околната среда, така и за общностите.

Тематичните партньорства улесняват многостепенното сътрудничество, като дават възможност на градовете от всякакъв мащаб, държавите членки, гражданското общество и научноизследователските институции съвместно да стимулират трансформиращата промяна. Те предоставят платформа за обмен на знания, разработване на политики и застъпничество за по-добро регулиране, финансиране и сътрудничество.

В процеса на работа членовете на партньорството ще трябва да постигнат съгласие по ключови теми, представляващи интерес, както и по набор от общи действия, които ще бъдат описани в план за действие с конкретни стъпки, дейности, срокове, ресурси, отговорни партньори.

Желаещите да се включат в тематичните партньорства могат да подават заявления за участие до 2 октомври 2024 г.  14:00 ч. централно европейско време. Всички документи за кандидатстване  са достъпни на този сайт. https://www.urbanagenda.urban-initiative.eu/news/call-partners-water-sensitive-city-and-building-decarbonisation-thematic-partnerships-now-open

На 5 септември  2024 г. (от 11:00 до 13:00 ч. ЕEST) ще се проведе семинар за кандидати. Повече информация и регистрация можете да намерите на следния линк: https://www.urbanagenda.urban-initiative.eu/events/applicant-seminar-call-partners-water-sensitive-city-and-building-decarbonisation-integrated.

/МБ/

Наши спонсори са:
Български трактори на добри цени при изключително качество

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *