НСОРБ осигури целеви ресурс за подкрепа на общините при подготовка и изпълнение на европейски проекти

Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) започна изпълнението на проект BG16RFTA001-1.007-0001-С01 „УСПЕХ – умения, синергия и партньорства за европейски хоризонти“ по Процедура за безвъзмездна финансова помощ BG16RFTA001-1.007 „Активно ангажиране на общините при изпълнението на Споразумението за партньорство 2021-2027 г.“, Програма “Техническа помощ” 2021-2027 г., с общ бюджет 7 132 550.00 лв., от които 5 884 318,08 лв. финансирани от Европейски съюз чрез Европейски фонд за регионално развитие (ЕФРР) и 1 248 231,92 лв. национално съфинансиране.

Проектът е изцяло насочен към нуждите на общините при изпълнение на европейски проекти, подкрепа за стратегическо и пространствено планиране, съобразено с политиките на ЕС, както и за насърчаване на междуобщинското сътрудничество и развитие на функционалните връзки „град-село“.

Предвидените дейности включват осигуряване на консултантска и експертна подкрепа по заявка на общините, провеждане на национални и регионални дискусионни форуми, участие на общински представители в събития и инициативи на европейско ниво, както и комуникационни кампании за повишаване на обществената информираност за приноса на ЕС на местно ниво.

НСОРБ ще предостави възможност на всяка община да заявява конкретни услуги в следните четири направления:

  • стратегическо планиране – подкрепа за подготовка и изпълнение на общински програмни и стратегически документи за програмни периоди 2021 – 2027 и 2028 – 2034 (напр. общински програми за предоставяне на социални услуги, за интеграция на децата и учениците от етническите малцинства, за опазване на околната среда, План за устойчива градска мобилност, Планове за интегрирано развитие на община и други);

  • прилагане на Интегрирани териториални инвестиции (ИТИ) и насърчаване на междуобщинското сътрудничество и сътрудничеството с неправителствения, бизнес и научен сектор;

  • хоризонтални политики – възлагане и изпълнение на обществени поръчки по ЗОП, съблюдаване на приложимия режим на държавните помощи, подготовката и изпълнение на проекти (с акцент върху реализирани чрез финансови инструменти);

  • разработване и изпълнение на проекти за участие на българските общини в инициативи на ЕС, напр. „Хоризонт Европа“, „Нов европейски Баухаус“ за градско развитие и други, които са пряко свързани със смекчаване и адаптиране към изменението на климата, Политиката на сближаване и участието в европейски мрежи.

В съответствие с целенасочената подкрепа за Северна България, 50% от разполагаемия финансов ресурс за дейността ще бъде насочен към подпомагане на общини от северните региони. Консултантската подкрепа ще включва посещения на място, изготвяне на проекти на документи, писмени консултации и други, в зависимост от потребностите на общините.

НСОРБ планира минимум 19 дискусионни форума за формиране на консенсусна общинска позиция по предложения за значими промени в нормативната уредба; за разширяване на знанията по ключови теми, свързани с подготовката и изпълнението на европейски проекти; за споделяне на опит и добри практики; за намиране на партньори за реализация на съвместни проекти, разширяване на междуобщинското сътрудничество и др.

В проекта е предвидено участие на представители на общинските ръководства и администрации във форуми и инициативи на ЕС, свързани с регионални измерения на европейски политики като Европейски зелен пакт, Нов европейски Баухаус, “умни” градове, устойчив транспорт, дигитализация и други.

Ще се организират и проучвателни пътувания за обмен на добри практики между български общини и местни/регионални власти от други държави членки на ЕС по теми, свързани със зеления преход, дигитализацията, устойчивото развитие, междуобщинско сътрудничество, стратегическото планиране и други.

Проектът се изпълнява в периода 1 юли 2024 г. – 31 декември 2027 г.

/МЦ/

/МБ/

Наши спонсори са:
Български трактори на добри цени при изключително качество

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *