24rodopi.com/Общество

Тракторът е на 34 години. Едва ли през 1990-та, когато е произведен, някой в завода би си помислил, че запалването може да стане от… десетки метри.

Това обаче сътвориха двама тийнейджъри от село Чорбаджийско. 15-годишните Берк Салим и Дениз Мехмед модернизираха трактор. Двигателят и фаровете влизат в работен режим от мобилен телефон.

„Гледахме в интернет различни клипчета и решихме да го направим. Отне ни 6 месеца, но вече всичко е готово. Поръчахме каквото ни е необходимо и успяхме да се справим“, разказа Берк за 24rodopi.com. Инвестицията в иновацията на селския трактор излиза около 200 лева. Много трудоемка обаче е била задачата с програмирането и вкарването на кодовете.

Следващата задача пред Берк и Дениз е машината да получи задвижване и управление изцяло от мобилния телефон. И смятат да се нагърбят с нея. Щяло да им струва, по техни изчисления, около 500 лева.

Двете момчета учат в гимназията в Чорбаджийско. Берк смята да стане електроинженер по автомобилите, както и програмист. Дениз пък все още не е решил за бъдещето си.

Каквото и да изберат, първата стъпка е направена – воля, труд и знания.


Наши спонсори са:
Български трактори на добри цени при изключително качество

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *