На 25 юли 2024 година на свое редовно заседание Акредитационният съвет на Националната агенция за оценяване и акредитация взе решения относно актуализиране на съставите на Постоянните комисии по области на висшето образование. В съответствие с утвърдената процедура, по предложение на специално създадени комисии по подбор бяха разгледани и гласувани предложенията за състави на осемте постоянни комисии.

В актуализираните състави на Постоянните комисии са представени общо 27 висши училища. За първи път преобладаващ е броят на университети, обучаващи извън столицата (17 от 27). Представени са 23 държавни и 4 частни висши училища. Наред с това, в състава на Постоянните комисии се включват и представители на Българската академия на науките и Селскостопанската академия.

Значителна е промяната в представителството на работодателски, браншови, синдикални организации и специалисти от практиката. Утвърдени са номинации, направени от Българската агенция за безопасност на храните – Национален диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт, Национален център по обществено здраве и анализи, Камарата на инженерите по инвестиционно проектиране и от Конфедерацията на независимите синдикати в България – Национален браншов синдикат “Висше образование и наука”. Особено значимо е присъствието на представители, номинирани от Националното представителство на студентските съвети (в 7 от осемте комисии).

Комисиите ще заработят в обновения си състав от началото на м. октомври 2024 година.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *