НАОА взе участие в Общото събрание на CEENQA за 2024 г.

В периода 17-18 май 2024 г. в гр. Баку, Азербайджан, се проведе ежегодна конференция и заседание на Общото събрание на Централно и Източноевропейската мрежа за оценяване на качеството във висшето образование (CEENQA).

17.05-ceemqa-1

Домакин на заседанието и конференцията беше азерската агенция за оценяване на качеството във висшето образование (TKTA). Заседанията и официалните събития на конференцията бяха проведени в Баку и бяха открити с приветствени слова на Турал Ахмадов, председател на борда на TKTA. Последваха приветствия от Емин Амрулайев, Министър на науката и образованието на Азербайджан, и Франси Демшар, председател на CEENQA в периода 2020-2024 г. По време на конференцията основни теми на лекциите и дискусиите бяха интернационализацията във висшето образование, трансграничната акредитация, признанието на квалификации и др.

17.05-ceemqa-2

По време на заседанието на Общото събрание на CEENQA проф. д-р Станимир Йотов, член на Акредитационния съвет на НАОА, представляваше агенцията с право на глас. Бяха проведени избори за членове на Борда на CEENQA, в резултат на които бяха избрани Весна Додикович-Журкович, помощник-директор на AZVO (Хърватия), проф. Динчай Коксал (Турция), член-основател на Асоциацията за акредитация и оценяване на обучението на преподаватели, проф. Хасан Бичак (Турция), ректор на университета „Ruaf Denktas”, и д-р Петер Лакатос (Унгария), международен директор на MAB, Унгария. След изборите за членове на борда бяха проведени избори за позициите президент, вицепрезидент и ковчежник на CEENQA, в следствие на които бяха избрани:

  •  Весна Додикович-Журкович, AZVO (Хърватия) – Президент;
  •  Диан Фрайбергер, FIBAA (Germany) – Вицепрезидент;
  •  Петер Лакатос, MAB (Hungary) – Ковчежник.

17.05-ceemqa-3

По време на конференцията младши експерт Дяни Куруленко взе участие в анкетно проучване под формата на интервю от страна на секретариата на CEENQA, свързано с независимостта на агенциите по акредитация при вземането на акредитационни решения.

17.05-ceemqa-4

Снимки: НАОА

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *