Форум „Брацигово – каменният поток на времето“

За четвърта поредна година община Брацигово ще бъде домакин на мащабно събитие, посветено на недвижимото културно наследство, традициите, архитектурата, археологията и изкуството. Тема на тазгодишния международен форум България – Италия е „Археология и Архитектура“. НСОРБ има удоволствието да е партньор на събитието, което ще се проведе в периода от 12 до 14 септември 2024 г. в гр. Брацигово.

Форумът е под патронажа на Министерство на културата на Република България и през тази година е част от Националния календар на събитията за Европейски дни на наследството – 2024 г.

Тридневната програма на форума включва 22 лекции, 2 практически работилници, детска работилница и богата културна програма за всички жители и гости на областта.

Първият ден е изцяло институционален с дискусии и презентации на официална кръгла маса с експерти от България и Италия на тема „Археология и архитектура – реализации и перспективи“. Кръглата маса обединява на едно място водещи специалисти от България и Италия в областта на археологията, архитектурата, реставрацията, строителството и опазването на паметници недвижимо културно наследство, представители на институции на национално и местно ниво, браншови организации, образователни институции и др.

Вторият ден е посветен на професионални лекции, даващи пример на съвместната дейност между археолози, архитекти, инженери и реставратори, с участието на директора на Археологически парк „Помпей“, представител на Археологически парк „Колизеум“ – Рим, и директора на Асоциация на реставраторите в Италия. Вторият панел ще представи богата палитра на едни от най-забележителните археологически обекти в България – Праисторическия и солодобивен градски център „Провадия солницата“, „Хераклея Синтика“ – гр. Петрич, Селищната могила „Юнаците“, Средновековната крепост „Градище“ – гр. Твърдица, Перперикон – гр. Кърджали, Мистичният манастир „Св. Йоан Продром“ – Ахтопол и др.

Организатори на събитието са община Брацигово, КАБ – РК София област, Камарата на строителите в България, Конфиндустрия България, в партньорство с НСОРБ, Посолство на Италия в България, Италианския културен институт в София, Националния исторически музей, Регионалния исторически музей на гр. Пазарджик, Университета по архитектура, строителство и геодезия, Фондация „Български строител“, Фондация „Балканско наследство“, Държавния културен институт към министъра на външните работи, Центъра за върхови постижения „Наследство БГ“ и др.

С пълната програма на форума и условията за участие можете да се запознаете на https://forum-bratsigovo.bg/.

/МГ/

/МБ/

Наши спонсори са:
Български трактори на добри цени при изключително качество

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *