Над 100 души и 30 машини блокираха за два часа главния път София – Варна край великотърновското село Шереметя. В 10 часа пътят беше затворен от представители на всички браншове, които докараха тежка техника от цялата област.

Протестиращите запалиха огън от слама и зърно на пътя и изляха мляко в знак на протест, предаде БНТ.

Точно в 12 часа на обяд протестиращи фермери блокираха с тежката си техника и международния път Е-79 край Дупница.

Земеделски производители от Варненска област пък затвориха главния път Варна – Бургас до разклона за село Аврен.

Над 100 земеделски производители от различни сектори блокираха пътя между Мизия и Оряхово към ферибота за Бекет в Румъния. А също и движението в района на граничния контролно-пропускателен пункт “Дунав мост” при Русе, предава БТА.

Трактори и земеделска техника затвореиха околовръстния път на Видин като са блокирани и двете платна към и от граничния контролно-пропускателен пункт “Дунав мост 2” при Видин – Калафат.

Земеделска техника блокира и три възлови точки в Сливенски регион – пътен възел (ПВ) “Петолъчката” и подстъпите към автомагистрала (АМ) “Тракия” след село Крушаре, както и подстъпите при селата Кабиле и Желю войвода.

В Пловдивско десетки фермери блокираха кръговото кръстовище на село Труд със селскостопанска техника. По пътя Пловдив- Карлово се образува километрично задръстване, като част от шофьорите се пренасочват по обходни маршрути. 

Пътят Ямбол – Сливен, в района на пътния възел за автомагистрала “Тракия” до село Хаджидимитрово също е затворен заради протеста.

Земеделските производители блокираха и главен път Е-79 при село Горна Вереница и пътя от Монтана за Лом и Козлодуй.

Земеделците започнаха безсрочни ефективни протести в 10:00 часа днес, след като вчера те отхвърлиха предложените от правителството схеми за подпомагането им. 80 точки в цялата страна са блокирани предупредително от тежка техника. Те се заканиха, че блокадите ще продължат и през следващите дни, ако исканията им не бъдат чути от правителството. Планът им е всеки ден блокадата на пътя да бъде удължавана с един час.

Парламентарната комисия по земеделието, храните и горите днес трябва да проведе изнесено заседание в министерство на земеделието. На него се очаква да бъдат представени мерки и действия за преодоляване на кризата в сектора – в отговор на постъпилите искания от браншовите организации в земеделието.

Наши спонсори са:
Български трактори на добри цени при изключително качество

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *