Приключиха изборите за нови членове на Българската академия на науките. В последния ден 28 септември 2024 г. Събранието на академиците избра петима нови член-кореспонденти.

 

 

В област „Хуманитарни и обществени науки“:

Владимир Стефанов Чуков (роден 1960 г.)

Той е автор на мулти- и интердисциплинарни изследвания и е едно от най-достойните имена на високопрофесионален изследовател и преподавател с национална и международна известност. Основно място в творчеството му заемат изследванията посветени на радикалния ислямски фундаметализъм. Има сериозни приноси в областта на историята и теорията на ислямската държавност и юриспруденция. Изследванията му предлагат шикорообхватна професионална експертиза и извеждат задълбочени теоретични приноси.

 

 

Борис Владимиров Велчев (роден 1962 г.)

Един от най-авторитетните създатели на наказателноправната наука. Научните трудове на Борис Велчев са посветени на истински съществени проблеми на българското наказателно право, като съдържат и множество обосновани предложения за изменения на законодателството. Със своята неоспорима експертиза той участва в работата на държавни и правителствени органи. Има незаобиколима роля в подготовката на юридическите кадри в България и изграждането на елита на днешната българска юридическа общност.

 

 

 

В област „Изкуства и изкуствознание“:

Теодора Димитрова Димова (родена 1960 г.)

Била е журналист, преводач, преподавател по английски. В настоящето работи в редакция „Радиотеатър“ на БНР. Колумнист към Портал Култура. Автор е на 12 книги и 9 пиеси, превеждани в чужбина. Известни са романите й „Майките“ „Поразените“, „Не ви познавам“ и др. Творец с ярка обществена позиция, получила голямо признание у нас и в чужбина. Носител е на редица национални литературни награди от различни институции.

 

 

 

Живка Бойкова Маринова (родена 1979 г.)

Художник, главен асистент в специалност „Живопис“ в Националната художествена академия и ръководител на „Ателие 50“. Има участие в множество съвместни проекти, реализирала е самостоятелни изложби и е участвала в общи художествени изложби в България и чужбина. Рисува в жанра на пейзажа и натюрморта в различни цветови гами. Носител е на различни награди у нас и в чужбина.

 

 

На възраст до 50 години:

Георги Цветанов Момеков (роден 1976 г.)

Ръководител е на катедра Фармакология във ФФ на МУ–София. Широко е използвана неговата експертиза и научна компетентност. Основните му научни приноси са в областта на експерименталната противотуморна химиотерапия, онкофармакологията, дизайна на антинеопластични лекарства, търсене на нови съединения с противотуморна активност, изследване на молекулните механизми на действие на нови и традиционни лекарства.

 

 

 

Събранието на академиците на Българската академия на науките изказва благодарност на всички кандидатствали в Конкурс – 2024 г. за избор на нови членове на БАН и поздравява избраните, като пожелава на всички здраве и нови професионални успехи.

Наши спонсори са:
Български трактори на добри цени при изключително качество

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *