Европейският комитет по защита на данните стартира действията по изпълнение на Рамката за координирано правоприлагане за 2024 г. Това е третата годишна инициатива, чиито цели включват сътрудничество между органите за защита на данните, членове на ЕКЗД. Тема на тазгодишното проучване е упражняване правото на достъп до лични данни. Изборът ѝ е свързан с факта, че то е едно от най-често упражняваните права от субектите на данни, както и едно от правата, за които органите за защита на данните получават много жалби. Това право дава възможност на физическите лица да проверяват дали организациите обработват личните им данни в съответствие с изискванията на законодателството. Освен това то често дава възможност за упражняване на другите права за защита на данните, като например правото на коригиране и изтриване.

Комисията за защита на личните данни се присъединява към инициативата, заедно с други европейски регулатори в рамките на координираното правоприлагане, за да проучи до каква степен администраторите спазват разпоредбите на законодателството, свързани с упражняване правото на достъп. КЗЛД публикува АНКЕТА на български език до администраторите и обработващите лични данни в публичния и в частния сектор. Целта на проучването е запознаване с действията и тенденциите в прилагането на чл. 15 от ОРЗД (Право на достъп на субекта на данните).

Анкетата се попълва анонимно и доброволно от администратори чрез онлайн системата „EUSurvey“ в периода 1 април – 30 юни 2024 г. Тя няма да се използва за събиране на лични данни, нито за осъществяване на надзорна и контролна дейност.

Анализирането се извършва с цел по-добро общо разбиране на средата и възможност за подпомагане на организациите да прилагат на практика правото на достъп и за упражняването на правата на физическите лица. Резултатите от това координирано действие ще бъдат обобщени, за да се получи широк преглед и да се даде възможност за специфичен мониторинг на ниво ЕС и ЕИП. Накрая, след приключване на действията, Европейският комитет по защита на данните ще публикува доклад за резултатите от всички участващи държави.

Публична информация за инициативата и публикациите на участващите надзорни органи може да видите на сайта на Европейския комитет по защита на данните. CEF 2024: Launch of coordinated enforcement on the right of access | European Data Protection Board (europa.eu)

Забележка: Системата „EUSurvey“ се поддържа от Европейската комисия. Политиката за обработване на лични данни и бисквитки може да достъпите на следните линкове: Privacy notice / Cookies.

 

28.03.2024 г.

Наши спонсори са:
Български трактори на добри цени при изключително качество

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *